Nadziewane bułeczki

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

ciasto

  • mąka pszenna

    2 i 3/4 szklanki
  • sól

    1 łyżeczka
  • drożdże suche

    8 g
  • jajko

    1 szt
  • olej

    1/4 szklanki
  • woda letnia

    3/4 szklanki

farsz

  • filet z kurczaka

    1 szt
  • pieczarki

    100 g
  • szynka gotowana

    100 g
  • ser żółty

    100 g
  • cebula biała

    1 sz
  • przyprawa do gyrosa

    3 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

    wg uznania
  • pieprz

    wg uznania
  • olej do smażenia

sos

  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • ketchup pikantny

    2 łyżki
  • Bazylia suszona Prymat

    1 łyżeczka

dodatkowo

  • jajko

    1 szt
  • mleko

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewane bułeczki foto
Do miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać
Krok 2 - Nadziewane bułeczki foto
Dodać jajko i olej oraz stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 minut.
Krok 3 - Nadziewane bułeczki foto
Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryc i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny)
Krok 4 - Nadziewane bułeczki foto
FARSZ:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa. Rozgrzać olej i podsmażyc mieso razem z cebulą.
Krok 5 - Nadziewane bułeczki foto
Następnie dodać do mięsa pokrojoną w paseczki szynkę i podsmażyć. Na końcu dodać pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią (lub innymi ulubionymi przyprawami). Przestudzić.
Krok 6 - Nadziewane bułeczki foto
SOS:
W miseczce wymieszać ketchup i koncentratpomidorowy, doprawic bazylią lub oregano (można dodać czosnek granulowany).
Krok 7 - Nadziewane bułeczki foto
Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie podzielić go na 6 cześci. Z każdej uformować kulę, która nastepnie rozpłaszczyc na placek.
Krok 8 - Nadziewane bułeczki foto
Każdy placek posmarować sosem, układać porcje farszu i posypywać startym (lub pokrojonym w paseczki) żółtym serem.
Krok 9 - Nadziewane bułeczki foto
następnie sklejać placki ponownie formując kulę. Bułeczki układać na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim bułeczki. piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
joannaa24 25.10.2015 19:09
Piękne bułeczki z pysznym farszem
irenka 19.10.2015 14:37
muszą być smaczne
MAR3STA 19.10.2015 09:45
bardzo apetyczne te bułeczki
Iwusia 18.10.2015 22:59
wspaniałe, rumiane bułeczki
Łukasz15 18.10.2015 20:58
Przepyszne.
Dorota76 18.10.2015 18:55
super przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat