Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewane bułeczki

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ciasto

mąka pszenna 2 i 3/4 szklanki
sól 1 łyżeczka
drożdże suche 8 g
jajko 1 szt
olej 1/4 szklanki
woda letnia 3/4 szklanki

farsz

filet z kurczaka 1 szt
pieczarki 100 g
szynka gotowana 100 g
ser żółty 100 g
cebula biała 1 sz
przyprawa do gyrosa 3 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
Czosnek suszony Prymat 1 łyżeczka
sól wg uznania
pieprz wg uznania
olej do smażenia

sos

koncentrat pomidorowy 1 łyżka
ketchup pikantny 2 łyżki
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka

dodatkowo

jajko 1 szt
mleko 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewane bułeczki

Kroki postępowania

1
Do miski wsypać mąkę, sól i drożdże. Wymieszać
Krok 1 - Nadziewane bułeczki foto
2
Dodać jajko i olej oraz stopniowo wlewać wodę. Zagnieść ciasto. Wyrabiać około 10 minut.
Krok 2 - Nadziewane bułeczki foto
3
Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryc i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny)
Krok 3 - Nadziewane bułeczki foto
4
FARSZ:
Filet z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w małą kostkę. Oprószyć przyprawą do gyrosa. Rozgrzać olej i podsmażyc mieso razem z cebulą.
Krok 4 - Nadziewane bułeczki foto
5
Następnie dodać do mięsa pokrojoną w paseczki szynkę i podsmażyć. Na końcu dodać pieczarki i wszystko razem przesmażyć. Doprawić solą, pieprzem, czosnkiem oraz bazylią (lub innymi ulubionymi przyprawami). Przestudzić.
Krok 5 - Nadziewane bułeczki foto
6
SOS:
W miseczce wymieszać ketchup i koncentratpomidorowy, doprawic bazylią lub oregano (można dodać czosnek granulowany).
Krok 6 - Nadziewane bułeczki foto
7
Wyrośnięte ciasto wyrabiać jeszcze przez około 2-3 minuty. Następnie podzielić go na 6 cześci. Z każdej uformować kulę, która nastepnie rozpłaszczyc na placek.
Krok 7 - Nadziewane bułeczki foto
8
Każdy placek posmarować sosem, układać porcje farszu i posypywać startym (lub pokrojonym w paseczki) żółtym serem.
Krok 8 - Nadziewane bułeczki foto
9
następnie sklejać placki ponownie formując kulę. Bułeczki układać na blaszce do pieczenia łączeniem do dołu. Jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować nim bułeczki. piec około 25-30 minut w temperaturze 200 stopni.
Krok 9 - Nadziewane bułeczki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

joannaa24 25.10.2015 19:09
Piękne bułeczki z pysznym farszem
irenka 19.10.2015 14:37
muszą być smaczne
MAR3STA 19.10.2015 09:45
bardzo apetyczne te bułeczki
Iwusia 18.10.2015 22:59
wspaniałe, rumiane bułeczki
Łukasz15 18.10.2015 20:58
Przepyszne.
Dorota76 18.10.2015 18:55
super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak