Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana szynka

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 60 dkg
cebula 1 sztuka
czosnek 2 duże ząbki
świeży rozmaryn 2 gałązki
sól do smaku
pieprz do smaku
pomidory suszone z czosnkiem 2 łyżeczki
olej 2 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
bazylia świeża 10 listków
twarożek 150 gram
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana szynka

Kroki postępowania

1
Mięso ponacinać w ten sposób, żeby otrzymać prostokątny płat mięsa. Oprószyć go solą i pieprzem.
Krok 1 - Nadziewana szynka foto
2
Do twarożku dodać posiekane listki bazylii i igiełki rozmarynu, pokrojoną w kostkę cebulę, posiekany czosnek, pomidory suszone z czosnkiem i bazylią, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Nadziewana szynka foto
3
Farsz nałożyć na środek mięsa. Złączyć brzegi mięsa, obwiązać mocno nicią.
Krok 3 - Nadziewana szynka foto
4
Olej wymieszać z przyprawą do karkówki i solą ziołową.
Krok 4 - Nadziewana szynka foto
5
Przyprawami natrzeć mięso i przełożyć do rękawa do pieczenia. Brzegi rękawa zabezpieczyć.
Krok 5 - Nadziewana szynka foto
6
Szynkę w rękawie do pieczenia ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 6 - Nadziewana szynka foto
7
Piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia rozciąć folię i rozsunąć jej brzegi, żeby mięso się przyrumieniło. Z upieczonej szynki zdjąć nitkę. Mięso podzielić na porcje.
Krok 7 - Nadziewana szynka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 05.03.2014 23:31
Ależ pyszna szyneczka.
Alex_M 17.01.2014 11:49
super szyneczka :)
IZABELA29 03.10.2012 13:04
jak dla mnie mogłoby byc nadzienie bardziej zwarte .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak