Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana rolada z karkówką i ogóreczkami, DS XXII, odc. 24
Jak przygotować roladki z karkówki?
W dużej misce łączymy ze sobą olej rzepakowy, Musztardę francuską Prymat, sos sojowy oraz paprykę słodką. Karkówkę nacinamy, tak aby ją otworzyć. Otaczamy całą w marynacie, odkładamy do lodówki. Cebulę białą kroimy w pióra, kroimy boczek i obsmażamy na odrobinie oleju.
Zamarynowaną karkówkę faszerujemy cebulą z boczkiem, rozkładając równomiernie. Następnie dodajemy Ogóreczki konserwowe Smak. Mięso zwijamy w roladę, a następnie związujemy sznurkiem.
Karkówkę obsmażamy w garnku aby zamknąć wewnątrz wszystkie soki, do momentu aż będzie delikatnie rumiana z każdej strony. Następnie dodajemy piwo i wkładamy do piekarnika. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 90-100 minut.
Czerwoną cebulę kroimy w pióra. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone Ogóreczki konserwowe Smak. Sałatę skrapiamy odrobiną oleju oraz doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat.
Karkówkę podajemy pokrojoną na kawałki, polaną sosem z piwa powstałym podczas pieczenia oraz z sałatką.