Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Nadziewana rolada z karkówką i ogóreczkami, DS XXII, odc. 24

4.2
(5)
Czas
Czas: powyżej 1h
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Soczysta, pieczona karkówka faszerowana boczkiem, cebulą i ogórkami konserwowymi, podawana z aromatycznym sosem piwnym i świeżą sałatką. Idealny przepis na wyjątkowy, domowy obiad!

Składniki:

karkówka wieprzowa
1,5 kg
ogóreczki konserwowe Smak
1 słoik
Sklep Prymat
cebula
6 sztuk
Papryka słodka mielona Prymat
1 szczypta
Sklep Prymat
boczek
10 plastrów
Zioła kuchni polskiej suszone Prymat
1
Sklep Prymat
olej rzepakowy
4 łyżki
piwo ciemne
100 ml
Musztarda francuska Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
cebula biała
3 sztuki
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
sos sojowy
3 łyżki
pomidor
2 sztuki
żółta papryka
1 sztuka
cebula czerwona
1 sztuka
natka pietruszki
1 pęczek
olej rzepakowy
do marynaty

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana rolada z karkówką i ogóreczkami, DS XXII, odc. 24

Jak przygotować roladki z karkówki?

1

W dużej misce łączymy ze sobą olej rzepakowy, Musztardę francuską Prymat, sos sojowy oraz paprykę słodką. Karkówkę nacinamy, tak aby ją otworzyć. Otaczamy całą w marynacie, odkładamy do lodówki. Cebulę białą kroimy w pióra, kroimy boczek i obsmażamy na odrobinie oleju. 

2

Zamarynowaną karkówkę faszerujemy cebulą z boczkiem, rozkładając równomiernie. Następnie dodajemy Ogóreczki konserwowe Smak. Mięso zwijamy w roladę, a następnie związujemy sznurkiem. 

3

Karkówkę obsmażamy w garnku aby zamknąć wewnątrz wszystkie soki, do momentu aż będzie delikatnie rumiana z każdej strony. Następnie dodajemy piwo i wkładamy do piekarnika. Karkówkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 90-100 minut.

4

Czerwoną cebulę kroimy w pióra. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną natkę pietruszki oraz pokrojone Ogóreczki konserwowe Smak. Sałatę skrapiamy odrobiną oleju oraz doprawiamy Ziołami kuchni polskiej Prymat.

 

5

Karkówkę podajemy pokrojoną na kawałki, polaną sosem z piwa powstałym podczas pieczenia oraz z sałatką. 

 

Twoja faszerowana karkówka jest gotowa! Soczyste mięso, wyrazisty sos piwny i świeża sałatka tworzą doskonałe połączenie smaków. To danie, które z pewnością zachwyci Twoich bliskich. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak