Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

natka pietruszki 1/2 garści
Kukurydza z Puszki 2 czubate łyżki
pierś z kurczaka 1 podwójna sztuka
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku
olej do smażenia
Przyprawa do mięs Prymat wg uznania
pomarańcza 1 sztuka
miód 1 łyżeczka
imbir 1 cm kawałek
masło 1/4 kostki
żurawina
bazylia świeża 1/2 garści
twarożek 1 czubata (z żodkiewką)

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym

Kroki postępowania

1
Bazylię, natkę pietruszki i suszoną żurawinę posiekać. Dodać do nich odsączoną kukurydzę i twarożek (typu President). Dokładnie wymieszać.
Krok 1 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
2
Każdą pierś z kurczaka naciąć w środku tak, żeby otrzymać kieszonki. Oprószyć je w środku solą i pieprzem.
Krok 2 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
3
Do środka mięsnych kieszonek nałożyć przygotowany farsz. Brzegi rozcięć złączyć i spiąć wykałaczkami.
Krok 3 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
4
Na patelni rozgrzać 3-4 łyżki oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść nadziane mięso, posypać z obu stron przyprawą do mięs. Mięso zrumienić mocno z obu stron.
Krok 4 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
5
Do zrumienionego mięsa wlać pół szklanki wody. Dusić pod przykryciem na średnim ogniu, po 10 minut z każdej strony. Gotowe mięso zdjąć z patelni i na chwilę odłożyć.
Krok 5 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
6
Pomarańczę obrać i wyfiletować (usunąć białe błonki), z resztek wycisnąć sok.
Krok 6 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
7
Pomarańczę razem z sokiem dodać do pozostałości na patelni po smażeniu mięsa. Dodać też miód oraz obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir. Wymieszać, dusić pod przykryciem kilka minut, aż pomarańcza się rozpadnie, a płyn częściowo odparuje.
Krok 7 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
8
Sos zdjąć z ognia, dodać do niego masło. Mieszać energicznie, aż masło się rozpuści i wszystko się połączy.
Krok 8 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto
9
Mięso kroić w ukośne plastry, układać na talerzu. Kawałki mięsa polać przygotowanym maślano - pomarańczowym sosem.
Krok 9 - Nadziewana pierś z kurczaka z maślanym sosem pomarańczowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aginaa 04.06.2013 07:11
prezentuje sie wspaniale
Alex_M 29.05.2013 16:07
pysznie brzmi! i apetycznie wyglada :)
fotoviderek 28.05.2013 10:08
Pięknie wygląda, a smak sobie mogę tylko wyobrazić. Super :)
adelajda 27.05.2013 21:27
super wygląda i na pewno tak smakuje
IZABELA29 27.05.2013 20:57
pyszny obiadek
owca441 27.05.2013 19:34
mniam to lubię
Katarzyna/kate1980 27.05.2013 19:19
jaka kolorowa
Katarzyna34 27.05.2013 18:59
poezja smaku
Gracer 27.05.2013 18:34
rewelacyjnie wyglądają
w mojej kuchni 27.05.2013 18:11
rarytasek na talerzu podano
Cranberry 27.05.2013 15:55
pysznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak