Nadziewana kaczka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żołądki drobiowe

    500 g
  • pieczarki

    400 g
  • kasza manna

    8 łyżek
  • posiekany szczypiorek

    4 łyżki
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet winny

    2 łyżki
  • sos sojowy

    2 łyżki
  • przyprawa kucharek smak lata

    1 łyżeczka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • pieprz kolorowy

    1/4 łyżeczki
  • borowiki

    1/4 łyżeczki
  • natka pietruszki

    2 łyżki
  • kaczka

    2,5 kg
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaczkę dokładnie umyć, osuszyć i usunąć tak zwane pypcie, które zawsze się znajdą.
Wszystkie składniki marynaty ( ocet winny, sos sojowy, oliwa, przyprawa kucharek, słodka papryka, pieprz kolorowy, przyprawa borowiki z ziołami ) dobrze wymieszać i natrzeć nią kaczkę z każdej strony, wewnątrz też.
Kaczkę włożyć do miski, zakryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki.
Następnego dnia zrobić farsz.
Żołądki dokładnie umyć, pokroić w kostkę i podsmażać na oliwie od czasu do czasu mieszając.
Pieczarki oczyścić i też pokroić w kostkę, dodać do smażących się żołądków, dodać przyprawy do smaku i dalej chwilę smażyć.
Wyłączyć gaz.
Szczypiorek i natkę pokroić i dodać do farszu, dodać kasze mannę i wymieszać.
Lekko przestudzić.
Farszem nadziać kaczkę, zaszyć rozcięcie aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Kaczkę włożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na kratce i wstawić do piekarnika.
Nastawić na 160 stopni na termoobieg i zegar na 150 minut.
Po tym czasie wyjąć kaczkę, lekko przestudzić i usunąć nitkę, którą zszyliśmy rozcięcie kaczki.
Podzielić na porcje.
( Czas pieczenia kaczki zależy od jej wielkości )

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Madziela 14.03.2015 20:15
zgadza sie - wyglada smakowicie
Aannkaa82 22.02.2013 20:45
Wyglada bardzo apetycznie.
Fiffi 22.10.2012 21:13
robię podobną, bardzo smaczna, tylko kaczka nie jest zbyt podzielna
Monika79 15.04.2012 12:45
chetnie bym zjadła
Monika79 15.04.2012 12:45
chetnie bym zjadła
kasiurek 02.03.2011 15:40
wyglada wspaniale musi być bardzo smaczna:)
gosia561 16.02.2011 15:36
na romantyczną kolację
Anita21 15.02.2011 17:13
super przepis
Kopiko1983 16.01.2011 09:50
To musi być pyszne
MAR3STA 31.10.2010 21:59
Aż zgłodniałam widząc takie cudeńko

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat