Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana i zapiekana cukinia

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

cukinia 2 szt
cebula biała 1/2 szt
czosnek 1 ząbek
kiełbasa 20 dag
groszek konserwowy 2 łyżki
fasolka czerwona 2 łyżki
pomidory krojone z puszki 1 szt
woda 1 szkl
sól do smaku
pieprz do smaku
ser gouda 4 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana i zapiekana cukinia

Cukinię kroimy na pół, wydrążamy pestki tak by powstały łódeczki. Cukinię lekko solimy i odstawiamy na 5 minut. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy, dodajemy kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy 3 minuty. Do kiełbasy dajemy groszek, fasolkę i pomidory i dusimy 2-3 minuty. Doprawiamy. Powstały farsz nakładamy na cukinię. Wkładamy do żaroodpornego naczynia, dolewamy wodę, pod przykryciem pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Później zdejmujemy przykrycie i posypujemy startym serem i podpiekamy jeszcze 7-10 minut. Palce lizać!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Róża1 05.09.2013 22:11
ciekawy pomysł:-)
Katarina 04.09.2013 08:27
Wszystko mi pasuje oprócz groszku konserwowego, można by było dodać kukurydzy i byłaby cukinia rodem z meksyku ;), mimo to ładnie wygląda i pewnie jest smaczna
dziewczyna_z_kodeksem 03.09.2013 22:52
bardzo lubię takie danie
Bożena6 03.09.2013 20:41
Kiedyś robiłam podobną..
sasanka 03.09.2013 20:39
fajna odmiana dla cukini w panierce :D
kokoszka
kokoszka 03.09.2013 20:20
ale smakowitości
iwi 03.09.2013 20:03
Smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak