Nadziewana duszona łopatka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • łopatka wieprzowa

    70 dkg
  • cebula czerwona

    1/2 sztuki
  • bazylia świeża

    1 garść
  • kiełbasa zwyczajna

    70 g
  • olej do smażenia

Marynata

  • czosnek

    3 ząbki
  • Grill - przyprawa pikantna

    3 łyżeczki
  • Sól ziołowa jodowana Prymat

    1/2 łyżeczki
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
  • olej

    6 łyżeczek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Nadziewana duszona łopatka foto
* Do marynaty użyłam jeszcze 1 łyżeczki ziarenek smaku paprykowych.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, bazylię posiekać, kiełbasę pokroić w małą kostkę. Wszystko wymieszać.
Krok 2 - Nadziewana duszona łopatka foto
W mięsie zrobić otwór za pomocą ostrego noża. W powstałą dziurę nałożyć przygotowane nadzienie.
Krok 3 - Nadziewana duszona łopatka foto
Czosnek posiekać. Dodać do niego zioła, przyprawy i 6 łyżeczek oleju. Dokładnie wymieszać.
Krok 4 - Nadziewana duszona łopatka foto
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nadziane mięso i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 5 - Nadziewana duszona łopatka foto
Po tym czasie w brytfannie rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim zamarynowane mięso.
Krok 6 - Nadziewana duszona łopatka foto
Do zrumienionego mięsa wlać 3 szklanki wody.
Krok 7 - Nadziewana duszona łopatka foto
Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gotową łopatkę podzielić na porcje.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Alex_M 18.04.2014 09:33
wspaniałe mięsko :)
Zdzisław 17.04.2014 23:56
dla ,mnie pyszna potrawa na talerzu
Wafelek2601 17.04.2014 15:12
Pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat