Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana duszona łopatka

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

łopatka wieprzowa 70 dkg
cebula czerwona 1/2 sztuki
bazylia świeża 1 garść
kiełbasa zwyczajna 70 g
olej do smażenia

Marynata

czosnek 3 ząbki
Grill przyprawa pikantna Prymat 3 łyżeczki
Sól ziołowa jodowana Prymat 1/2 łyżeczki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej 6 łyżeczek

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana duszona łopatka

Kroki postępowania

1
* Do marynaty użyłam jeszcze 1 łyżeczki ziarenek smaku paprykowych.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, bazylię posiekać, kiełbasę pokroić w małą kostkę. Wszystko wymieszać.
Krok 1 - Nadziewana duszona łopatka foto
2
W mięsie zrobić otwór za pomocą ostrego noża. W powstałą dziurę nałożyć przygotowane nadzienie.
Krok 2 - Nadziewana duszona łopatka foto
3
Czosnek posiekać. Dodać do niego zioła, przyprawy i 6 łyżeczek oleju. Dokładnie wymieszać.
Krok 3 - Nadziewana duszona łopatka foto
4
Przygotowaną marynatą dokładnie natrzeć nadziane mięso i odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę.
Krok 4 - Nadziewana duszona łopatka foto
5
Po tym czasie w brytfannie rozgrzać trochę oleju, zrumienić na nim zamarynowane mięso.
Krok 5 - Nadziewana duszona łopatka foto
6
Do zrumienionego mięsa wlać 3 szklanki wody.
Krok 6 - Nadziewana duszona łopatka foto
7
Dusić pod przykryciem ok. 1,5 godziny. Gotową łopatkę podzielić na porcje.
Krok 7 - Nadziewana duszona łopatka foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 18.04.2014 09:33
wspaniałe mięsko :)
Zdzisław 17.04.2014 23:56
dla ,mnie pyszna potrawa na talerzu
Wafelek2601 17.04.2014 15:12
Pysznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak