Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziewana choinka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto

mąka 30 dag
masło 15 dag
cukier puder 10 dag
jajko 1 sztuka

Masa

mleko 1/4 litra
cukier 1 łyżka
budyń waniliowy 1/2 opakowania
białko 2 sztuki
cukier puder 2 łyżki

Dodatkowo

dżem porzeczkowy 4 łyżki
wiórki kokosowe 10 dag

Porada

Możemy użyć dowolnego, ulubionego smaku dżemu.

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziewana choinka

1. Z kartonu wyciąć szablon choinki o wysokości 33 cm i szerokości 27 cm.
2. Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnicę, zagnieść z masłem, cukrem pudrem i jajkiem. Ciasto włożyć na dwie godziny do lodówki.
3. Masa:
Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń. Ostudzić. Białka ubić z cukrem pudrem na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z wystudzonym budyniem.
4. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyciąć za pomocą szablonu dwie choinki, a z pozostałego ciasta kilka małych ciasteczek w kształcie np. gwiazdek. Choinki i ciasteczka wstawić do rozgrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 20 minut.
5. Jedną upieczoną i wystudzoną choinkę posmarować masą budyniową i przykryć drugą choinką. Wierzch choinki posmarować dżemem i posypać wiórkami kokosowymi. Kilka małych ciasteczek z obu stron posmarować dżemem i "przykleić" do choinki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Lis 26.11.2014 20:48
pysznie wygląda:)
Kasiaaa 26.11.2014 20:09
Jest pyszna, polecam:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak