Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

nadziane wątróbką z kurczaka mielone kotlety...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

FARSZ Z WĄTRÓBKI

wątróbki z kurczaka 50 dag
Przyprawa do kurczaka złocista skórka Prymat 2 łyżki
chili Prymat 3/4 łyżeczki
cebula biała 1 sztuka
cebula czerwona 1 sztuka
olej rzepakowy - ile potrzeba/czosnkowy

MIELONE KOTLETY

mięso mielone wieprzowe 1 kg
papryka czerwona 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
jajko 2 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 szklanki
Kucharek przyprawa do potraw 1 łyżeczka
woda 1 szklanka
olej rzepakowy - ile potrzeba/czosnkowy
woda 1/2 szklanki

Porada

pierwszy raz robiłam z tym farszem i na pewno nie ostatni

Przepis i sposób przygotowania na: nadziane wątróbką z kurczaka mielone kotlety...

wątróbki oczyścić, opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, w misce posypać przyprawą do kurczaka, papryką chili, mąką i delikatnie wymieszać

na gorącym oleju usmażyć na rumiano, dodać cebulę białą i czerwoną, wątróbki powinny być dobrze usmażone, wystudzić, blenderem zmiksować

mięso mielone z łopatki wieprzowej dobrze wyrobić na kleistą masę z jajkami, kucharkiem, papryką czerwoną, cebulą białą, tartą bułką, wody dolać tyle, aby masa była kleista a nie twarda

porcję mielonego na dłoni rozpłaszczyć, nałożyć łyżkę masy wątróbkowej, uformować owalne kotlety tak, aby wątróbka była w środku, obtaczać w tartej bułce

smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony, następnie wlać wodę i pod przykryciem dusić na średnim ogniu z 10 minut, potem bez przykrycia z 5 minut na dużym ogniu, można raz obrócić kotlety - mielone kotlety z papryką i nadziane wątróbką kurczaka są pyszne, wyśmienicie smakują i na ciepło na obiad i na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak