Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mięso mielone indycze 450 g
pieczarki 5 sztuk
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
ser żółty 3 plastry
mozzarella w kulce 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
pomidory 5 sztuk
papryka zielona 1 sztuka
Musztarda sarepska Prymat 250 g
śmietana 30% 100 ml
koperek 1 pęczek
Pieprz cytrynowy mielony Prymat
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym

Kroki postępowania

1
Cebulę oraz pieczarki obieramy ciachamy w drobna kostkę.
Sery kroimy w kosteczkę , 1/2 pęczka koperku siekamy drobno.
Krok 1 - Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym foto
2
Na patelni podsmażamy cebulę z pieczarkami , po paru min. dodajemy sery z koperkiem , mieszamy , smażymy do rozpuszczenie się serów , doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
Krok 2 - Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym foto
3
Mięso przekładamy do miseczki , ścieramy marchew , dodajemy jajko , bułkę tartą , sól i pieprz-wyrabiamy masę.
Krok 3 - Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym foto
4
Ręką bierzemy po troszkę mięsa , spłaszczamy "na cienki placek" kładziemy po łyżeczce farszu.
Krok 4 - Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym foto
5
Sklejamy formując dłońmi kulkę. ( przed każdym forowaniem pulpecika dobrze mieć miseczkę z wodą , zapobiegnie do przyklejaniu się mięsa) Obtaczamy każdego pulpecika w mące , otrzepując z nadmiaru. Zagotowujemy tyle wody by zakryły pulpeciki , wkładamy pojedynczo pulpeciki.
Krok 5 - Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym foto
6
Sos: Pomidory i ogórki kroimy w kostkę siekamy resztę koperku
Warzywa wkładamy do oddzielnego garnka dusząc na małym ogniu. 1 szklankę wrzątku mieszamy z kostką pieczarkową ,musztardą i śmietanką , przelewamy do warzyw -doprawiamy solą i pieprzem , dusimy aż warzywa dobrze zmiękną i sos ładnie zgęstnieje.
Z ugotowanych pulpecików odlewamy 3/4 wody ( zostawiamy troszkę na dnie) przelewamy przygotowany sos, delikatnie mieszamy. Podajemy z ziemniakami lub makaronem.
Krok 6 - Nadziane pulpeciki w sosie musztardowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 13.12.2015 14:50
Dziękuję :)
IKrakowianka 11.12.2015 19:22
świetne danie
Pani Domu 11.12.2015 11:40
wyglądają pysznie
IZABELA29 11.12.2015 08:02
pyszne danie
MAR3STA 10.12.2015 21:19
bardzo apetyczne danie
monika141 10.12.2015 16:11
pyszny obiadek mniam!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak