Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową.

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

sajgonki

papier ryżowy 9 szt
wiśnia 1 kg
wiśnia 27 szt
miód spadziowy 5 łyżek
miód pitny 1 kieliszek
siemię lniane 3 łyżki (mielone)
cukier waniliowy 1 łyżeczka
ekstrakt waniliowy 1 łyżka
Bułka tarta klasyczna Prymat z 2 obwarzanków
cukier brązowy 1 łyżka
olej do smażenia
pistacje 1 garść
mielona trawa cytrynowa 1 łyżeczka

sos jogurtowy

jogurt naturalny 200 g
miód spadziowy 1 łyżka
mielona trawa cytrynowa 0,5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową.

Jogurt ucieramy z miodem i trawą cytrynową. Jogurtowo-miodowo-cytrynowy sos schładzamy w lodówce.

Z 2 obwarzanków przygotowujemy bułkę tartą, dodajemy do niej czubatą łyżkę brązowego cukru.

Wydrylowaną wiśnię nadwiślańską dzielimy na pół. Jedną połówkę przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego, kieliszek dwójniaku i zagotowujemy. Kiedy masa zacznie się gotować dodajemy 3 łyżki siemienia lnianego, cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii- masę chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy przesiekane pistacje, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Pozostałe odłożone wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego i zagotowujemy. Kiedy wiśnie się zagotują, dodajemy 2 łyżki obwarzankowej bułki tartej z brązowym cukrem oraz łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie nam konfitura wiśniowa.
Składamy sajgonki- każdy płat papieru ryżowego maczamy na sekundę w wodzie, następnie przekładamy na deseczkę. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy dużą łyżkę wiśniowego farszu na bazie siemienia lnianego. Na nadzieniu układamy po 3 wydrylowane wiśnie. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę. W taki sam sposób musimy przygotować pozostałe 8 sajgonek. Póki jeszcze papier ryżowy jest wilgotny panierujemy je w obwarzankowej bułce tartej z brązowym cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy partiami sajgonki- na raz maksymalnie 4 sztuki, aby nie obniżać temperatury oleju. Smażymy je z każdej strony, aż będą chrupiące. Przekładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym oraz wiśniowo-obwarzankową konfiturą z cytrynową nutą. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 31.07.2014 16:57
Ależ to musi wybornie smakować!
Joannasz3190 31.07.2014 14:09
Rewelacja! :)
Stenka 31.07.2014 11:21
chętnie bym taką schrupała
Christopher 31.07.2014 10:08
Pyszne,to takie deserowe sajgonki. Uwielbiam warzywno mięsne.Pamiętam, jak 20 lat temu przywoziłem oryginalne ciasto, a celnicy szukali w nim narkotyków.Teraz możemy je kupić w Polsce.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak