Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową.

Ewa

Ewa

Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

sajgonki

  • papier ryżowy

    9 szt
  • wiśnia

    1 kg
  • wiśnia

    27 szt
  • miód spadziowy

    5 łyżek
  • miód pitny

    1 kieliszek
  • siemię lniane

    3 łyżki (mielone)
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • ekstrakt waniliowy

    1 łyżka
  • bułka tarta

    z 2 obwarzanków
  • cukier brązowy

    1 łyżka
  • olej do smażenia

  • pistacje

    1 garść
  • mielona trawa cytrynowa

    1 łyżeczka

sos jogurtowy

  • jogurt naturalny

    200 g
  • miód spadziowy

    1 łyżka
  • mielona trawa cytrynowa

    0,5 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Jogurt ucieramy z miodem i trawą cytrynową. Jogurtowo-miodowo-cytrynowy sos schładzamy w lodówce.

Z 2 obwarzanków przygotowujemy bułkę tartą, dodajemy do niej czubatą łyżkę brązowego cukru.

Wydrylowaną wiśnię nadwiślańską dzielimy na pół. Jedną połówkę przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego, kieliszek dwójniaku i zagotowujemy. Kiedy masa zacznie się gotować dodajemy 3 łyżki siemienia lnianego, cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii- masę chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy przesiekane pistacje, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.

Pozostałe odłożone wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego i zagotowujemy. Kiedy wiśnie się zagotują, dodajemy 2 łyżki obwarzankowej bułki tartej z brązowym cukrem oraz łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie nam konfitura wiśniowa.
Składamy sajgonki- każdy płat papieru ryżowego maczamy na sekundę w wodzie, następnie przekładamy na deseczkę. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy dużą łyżkę wiśniowego farszu na bazie siemienia lnianego. Na nadzieniu układamy po 3 wydrylowane wiśnie. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę. W taki sam sposób musimy przygotować pozostałe 8 sajgonek. Póki jeszcze papier ryżowy jest wilgotny panierujemy je w obwarzankowej bułce tartej z brązowym cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy partiami sajgonki- na raz maksymalnie 4 sztuki, aby nie obniżać temperatury oleju. Smażymy je z każdej strony, aż będą chrupiące. Przekładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym oraz wiśniowo-obwarzankową konfiturą z cytrynową nutą. Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

31.07.2014 16:57
Ależ to musi wybornie smakować!

Joannasz3190

31.07.2014 14:09
Rewelacja! :)

Stenka

31.07.2014 11:21
chętnie bym taką schrupała

Christopher

31.07.2014 10:08
Pyszne,to takie deserowe sajgonki. Uwielbiam warzywno mięsne.Pamiętam, jak 20 lat temu przywoziłem oryginalne ciasto, a celnicy szukali w nim narkotyków.Teraz możemy je kupić w Polsce.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat