Przepis i sposób przygotowania na: Nadwiślańskie sajgonki wiśniowe w chrupiącej obwarzankowej panierce z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym i konfiturą krakowską obwarzankowo-wiśniową.
Z 2 obwarzanków przygotowujemy bułkę tartą, dodajemy do niej czubatą łyżkę brązowego cukru.
Wydrylowaną wiśnię nadwiślańską dzielimy na pół. Jedną połówkę przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego, kieliszek dwójniaku i zagotowujemy. Kiedy masa zacznie się gotować dodajemy 3 łyżki siemienia lnianego, cukier waniliowy oraz ekstrakt z wanilii- masę chwilę gotujemy na małym ogniu. Kiedy masa zgęstnieje, dodajemy przesiekane pistacje, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Pozostałe odłożone wiśnie przekładamy do garnka, dodajemy 2 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego i zagotowujemy. Kiedy wiśnie się zagotują, dodajemy 2 łyżki obwarzankowej bułki tartej z brązowym cukrem oraz łyżeczkę mielonej trawy cytrynowej. Dokładnie mieszamy, aż powstanie nam konfitura wiśniowa.
Składamy sajgonki- każdy płat papieru ryżowego maczamy na sekundę w wodzie, następnie przekładamy na deseczkę. Wzdłuż dłuższego boku wykładamy dużą łyżkę wiśniowego farszu na bazie siemienia lnianego. Na nadzieniu układamy po 3 wydrylowane wiśnie. Boki zawijamy do środka i rolujemy sajgonkę. W taki sam sposób musimy przygotować pozostałe 8 sajgonek. Póki jeszcze papier ryżowy jest wilgotny panierujemy je w obwarzankowej bułce tartej z brązowym cukrem. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy partiami sajgonki- na raz maksymalnie 4 sztuki, aby nie obniżać temperatury oleju. Smażymy je z każdej strony, aż będą chrupiące. Przekładamy na ręcznik papierowy i usuwamy nadmiar tłuszczu. Podajemy z jogurtowym sosem miodowo-cytrynowym oraz wiśniowo-obwarzankową konfiturą z cytrynową nutą. Smacznego!