Przepis i sposób przygotowania na: Nachosy zapiekane z serem i dodatkami, DS XXII, odc. 29
Moje nachosy zapiekane z serem i dodatkami mają nie tylko meksykański akcent w postaci papryczek chipotle, ale też... polski! A dokładniej kiełbasę z szynki, którą dodałem do pomidorowego sosu. Dodatkowo salsę z awokado skropiłem limonką. Cytrus nie tylko wzbogaca jej smak, ale sprawia też, że całość nie ciemnieje i tym samym prezentuje się pięknie.
Jak przygotować nachosy zapiekane z serem i dodatkami?
Czerwoną cebulę, czosnek i czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na małe kawałki. Warzywa przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy Pieprzem ognistym Prymat, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Kolendrę grubo siekamy i dodajemy na patelnię. Na koniec dodajemy pomidory krojone, mieszamy.
Papryczki chipotle drobno kroimy i dodajemy do sosu. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy fasolę i podlewamy bulionem. Doprawiamy Liściem laurowym Prymat. Zostawiamy sos, aby się gotował.
Na blaszkę wykładamy nachosy. Posypujemy startym serem cheddar i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Podpiekamy do momentu, aż ser się rozpuści.
Awokado rozgniatamy w miseczce, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy Chilli w płatkach Prymat. Dodajemy kilka liści kolendry, mieszamy.
Do gotującego się sosu dodajemy kukurydzę i mieszamy. Nachosy z roztopionym serem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miski. Salsę z awokado przekładamy do osobnej miseczki, to samo robimy z sosem.