Doradca Smaku logoandPrymat logo
Mięsa - najlepsze przepisy SPRAWDŹ

Nachosy zapiekane z serem i dodatkami, DS XXII, odc. 29

0.0
(0)
Czas
Czas: 45 min
Liczba porcji
Liczba porcji: 3 - 4 os.

Idealna przekąska na wieczór? Własnoręcznie robione nachosy zapiekane z serem i dodatkami! Sprawdźcie, jak przygotować do nich pyszny sos na bazie pomidorów i czerwonej fasoli oraz wyrazistą salsę z dojrzałego awokado. Taki zestaw sprawdzi się doskonale na niejedną domówkę!

Składniki:

kiełbasa
850 gramów
oliwa
2 łyżki
kukurydza konserwowa
300 gramów
cebula czerwona
1 sztuka
papryka czerwona
1 sztuka
czosnek
3 ząbki
Kmin rzymski mielony Prymat
2 łyżeczki
Sklep Prymat
Pieprz ognisty mielony Prymat
1,5 łyżeczki
Sklep Prymat
świeża kolendra
pęczek
papryczka chipotle
2 sztuki
Liść laurowy suszony Prymat
3 liście
Sklep Prymat
pomidory krojone z puszki
1 puszka
fasola czarna
1 puszka
bulion warzywny
250 mililitrów
nachos
170 gramów
ser cheddar
200 (grubo starty) gramów
awokado
1 sztuka
limonka
1 sztuka
Chili w płatkach Prymat
1/2 łyżeczki
Sklep Prymat
sól
do smaku
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Nachosy zapiekane z serem i dodatkami, DS XXII, odc. 29

Moje nachosy zapiekane z serem i dodatkami mają nie tylko meksykański akcent w postaci papryczek chipotle, ale też... polski!  A dokładniej kiełbasę z szynki, którą dodałem do pomidorowego sosu. Dodatkowo salsę z awokado skropiłem limonką. Cytrus nie tylko wzbogaca jej smak, ale sprawia też, że całość nie ciemnieje i tym samym prezentuje się pięknie. 

Jak przygotować nachosy zapiekane z serem i dodatkami?

1

Czerwoną cebulę, czosnek i czerwoną paprykę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy na małe kawałki. Warzywa przesmażamy na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Doprawiamy Pieprzem ognistym Prymat, a następnie dodajemy pokrojoną kiełbasę. Kolendrę grubo siekamy i dodajemy na patelnię. Na koniec dodajemy pomidory krojone, mieszamy.

2

Papryczki chipotle drobno kroimy i dodajemy do sosu. Kiedy sos się zagotuje, dodajemy fasolę i podlewamy bulionem. Doprawiamy Liściem laurowym Prymat. Zostawiamy sos, aby się gotował.

3

Na blaszkę wykładamy nachosy. Posypujemy startym serem cheddar i wkładamy do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika. Podpiekamy do momentu, aż ser się rozpuści. 

4

Awokado rozgniatamy w miseczce, skrapiamy sokiem z limonki, doprawiamy Chilli w płatkach Prymat. Dodajemy kilka liści kolendry, mieszamy.

5

Do gotującego się sosu dodajemy kukurydzę i mieszamy. Nachosy z roztopionym serem wyciągamy z piekarnika i przekładamy do miski. Salsę z awokado przekładamy do osobnej miseczki, to samo robimy z sosem. 

Uwielbiacie kuchnię meksykańską tak samo jak ja? Nachosy zapiekane z serem i dodatkami to pyszna przekąska, ale mam też w zanadrzu inne, smakowite dania. W zakładce PRZEPISY Z PROGRAMU czeka na Was mnóstwo inspirujących przepisów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak