Przepis i sposób przygotowania na: Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR
Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.
( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).
Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).
Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).
Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.
Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee.
Smacznego!