Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka pszenna 225 g
sól 0,5 łyzeczki
drożdże 15 g
mleko ciepłe 4 łyzki
olej roślinny 1 łyzka
jogurt naturalny 2 łyzki
jajko 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Naan – INDYJSKIE CHLEBKI Z PIECA TANDOOR

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Mąkę przesiewamy z solą do miski , drożdże rozrabiamy z mlekiem, odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce.

Do mąki dodajemy zaczyn, olej, jogurt oraz jajko – mieszamy i wyrabiamy ok. 10 minut na podsypanej mąką stolnicy do uzyskania gładkiego, elastycznego ciasta.

( Jeśli ciasto na naan będzie zbyt suche dodajemy odrobinę letniej wody ).

Wkładamy do miski i odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę ( powinno podwoić objętość ).

Piekarnik nagrzewamy na maksimum – przynajmniej 220C.

Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze ok. 2 minuty, a następnie dzielimy na 3 części, formujemy kule i rozciągamy na kształt kropli ( ok.20 cm długości , 15 szerokości i niecały cm grubości ).

Wyciągamy na blachę i wkładamy do nagrzanego piekarnika na ok. 4-5 minut.

Podajemy gorące, polane roztopionym masłem ghee.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mami93 12.04.2015 11:31
super przepis :)
Barbara13 11.04.2015 22:49
smaczne chlebki
wyattearp 11.04.2015 14:23
uwielbiam !!!!!!!!!!!!
justynkag 11.04.2015 14:18
Lubię te chlebki. Ja jeszcze robię smakowe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak