Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU

3.0
(18)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

bakłażan 1 szt.
czosnek 1 ząbek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
pieprz do smaku
oliwa do posmarowania plastrów

Przepis i sposób przygotowania na: MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU

Kroki postępowania

1
Mutabal to pasta z upieczonego bakłażana z czosnkiem oliwą, którą można podawać do pieczywa.
Bakłażan to warzywo pochodzące z Azji. Ma dość niecodzienny i specyficzny smak. Podobnie jak inne warzywa ma bardzo mało kalorii. Jest zdrowy i jest źródłem błonnika.

Sposób przygotowania:
Bakłażana starannie umyć. Pokroić w cienkie paski.
Krok 1 - MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU foto
2
Każdy plaster wysmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanym grillu.
Czosnek obrać, pokroić w plastry i także umieścic na grillu.
Krok 2 - MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU foto
3
Kiedy bakłażan i czosnek się przypiecze, zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem.
Krok 3 - MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 21.05.2015 07:16
pyszna pasta
dollce 20.05.2015 18:50
Fajna propozycja :)
IlonaAlbertos 20.05.2015 18:49
Wygląda wspaniale.
norweska20 20.05.2015 16:51
coś nowego dla nie ...muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak