MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • bakłażan

    1 szt.
  • czosnek

    1 ząbek
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • oliwa

    do posmarowania plastrów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU foto
Mutabal to pasta z upieczonego bakłażana z czosnkiem oliwą, którą można podawać do pieczywa.
Bakłażan to warzywo pochodzące z Azji. Ma dość niecodzienny i specyficzny smak. Podobnie jak inne warzywa ma bardzo mało kalorii. Jest zdrowy i jest źródłem błonnika.

Sposób przygotowania:
Bakłażana starannie umyć. Pokroić w cienkie paski.
Krok 2 - MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU foto
Każdy plaster wysmarować oliwą i ułożyć na rozgrzanym grillu.
Czosnek obrać, pokroić w plastry i także umieścic na grillu.
Krok 3 - MUTABAL CZYLI PASTA Z GRILLOWANEGO BAKŁAŻANA I CZOSNKU foto
Kiedy bakłażan i czosnek się przypiecze, zmielić w maszynce lub zmiksować blenderem. Doprawić solą i pieprzem.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Pani Domu 21.05.2015 07:16
pyszna pasta
dollce 20.05.2015 18:50
Fajna propozycja :)
IlonaAlbertos 20.05.2015 18:49
Wygląda wspaniale.
norweska20 20.05.2015 16:51
coś nowego dla nie ...muszę spróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat