Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką Zewy
Drożdże zalać letnią, przegotowaną wodą, dodać cukier i zostawić aż drożdże się rozpuszczą lub wymieszać.
Wsypać obie mąki, dodać resztę składników i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia (ok. godziny).
Foremkę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką.
Podrośnięte ciasto przełożyć do foremki, spryskać wodą i posypać dwoma łyżkami słonecznika. Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto na chleb do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Do naczynia np. żaroodpornego dać kilka kostek lodu i położyć na dnie piekarnika.
Chleb piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 215 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika a po wyjęciu z blaszki studzić na kratce (czas pieczenia zależy od piekarnika ).