Musztardowy chleb ze słonecznikiem i prażoną cebulką Zewy

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Dziś polecam Wam chleb, ale nie taki zwykły. No może zwykły, ale czy ktoś z Was dodawał już do ciasta na chleb musztardę? Jeśli tak, to pewnie wiecie, że świetnie się nadaje też do tego celu, nie tylko do mięsa czy kiełbasy. Chleb wyszedł pyszny, miękki i wilgotny w środku, a chrupiący na zewnątrz.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na 1 blachę:

  • mąka żytnia typ 720

    300 gramów
  • mąka pszenna typ 500

    450 gramów
  • Musztarda czeska Prymat

    90 gramów
  • woda letnia

    0,5 litra
  • olej rzepakowy

    4 łyżki
  • cukier

    1 łyżka
  • drożdże świeże

    20 gramów
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    1 łyżka
  • słonecznik ziarna

    0,5 szklanki
  • słonecznik ziarna

    2 łyżki
  • Cebulka smażona Prymat

    0,5 szklanki

Do posypania blachy:

  • olej

  • mąka

Dodatkowo:

  • lód

    3-4 kostki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Drożdże zalać letnią, przegotowaną wodą, dodać cukier i zostawić aż drożdże się rozpuszczą lub wymieszać.

Wsypać obie mąki, dodać resztę składników i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia (ok. godziny).

Foremkę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką.

Podrośnięte ciasto przełożyć do foremki, spryskać wodą i posypać dwoma łyżkami słonecznika. Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto na chleb do podwojenia objętości.

Gdy ciasto wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Do naczynia np. żaroodpornego dać kilka kostek lodu i położyć na dnie piekarnika. 

Chleb piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 215 stopni i piec jeszcze 30 minut.

Upieczony chleb wyjąć z piekarnika a po wyjęciu z blaszki studzić na kratce (czas pieczenia zależy od piekarnika ).

Cebulka może być gotowa ( ja użyłam takiej ) ale można dać smażoną.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat