Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
Składniki na 1 blachę:
-
mąka żytnia typ 720
300 gramów -
mąka pszenna typ 500
450 gramów -
Musztarda czeska Prymat
90 gramów -
woda letnia
0,5 litra -
olej rzepakowy
4 łyżki -
cukier
1 łyżka -
drożdże świeże
20 gramów -
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
1 łyżka -
słonecznik ziarna
0,5 szklanki -
słonecznik ziarna
2 łyżki -
Cebulka smażona Prymat
0,5 szklanki
Do posypania blachy:
-
olej
-
mąka
Dodatkowo:
-
lód
3-4 kostki
Sposób przygotowania
Drożdże zalać letnią, przegotowaną wodą, dodać cukier i zostawić aż drożdże się rozpuszczą lub wymieszać.
Wsypać obie mąki, dodać resztę składników i wymieszać ciasto.
Miskę zakryć ściereczką i zostawić ciasto do podrośnięcia (ok. godziny).
Foremkę keksową wysmarować olejem i wysypać mąką.
Podrośnięte ciasto przełożyć do foremki, spryskać wodą i posypać dwoma łyżkami słonecznika. Blaszkę zakryć ściereczką i zostawić ciasto na chleb do podwojenia objętości.
Gdy ciasto wyrośnie wstawić blaszkę do piekarnika nagrzanego do 225 stopni. Do naczynia np. żaroodpornego dać kilka kostek lodu i położyć na dnie piekarnika.
Chleb piec 15 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 215 stopni i piec jeszcze 30 minut.
Upieczony chleb wyjąć z piekarnika a po wyjęciu z blaszki studzić na kratce (czas pieczenia zależy od piekarnika ).
Cebulka może być gotowa ( ja użyłam takiej ) ale można dać smażoną.
Komentarze (0)
Nie masz konta? Zarejestruj się