Musztardowa babka

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Delikatne, ale syte ciasto w wersji wytrawnej. Doskonale nada się na lunch jak i na kolacje. Można jeść z ulubionym sosem lub samo.

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto:

  • mąka

    250 gramów
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • jajko

    4 sztuki
  • mleko

    100 mililitrów
  • oliwa

    100 mililitrów
  • jogurt naturalny

    50 mililitrów
  • Musztarda z whisky Prymat

    2 łyżeczki
  • Sól himalajska Prymat w młynku

    szczypta

Dodatkowo:

  • papryka żółta

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    3 łyżki
  • ser chedder

    50 gramów
  • szynka

    70 gramów
  • orzechy włoskie

    20 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać jogurt, mleko i oliwę oraz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.

Szynkę, ser i paprykę pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Dodać też posiekaną natkę pietruszki oraz 1/3 orzechów włoskich. Ciasto delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Posypać pozostałymi orzechami włoskimi.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do uzyskania suchego patyczka. Pokroić jak ciasto wystygnie.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat