Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musztardowa babka

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Delikatne, ale syte ciasto w wersji wytrawnej. Doskonale nada się na lunch jak i na kolacje. Można jeść z ulubionym sosem lub samo.

Składniki:

Ciasto:

mąka 250 gramów
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
jajko 4 sztuki
mleko 100 mililitrów
oliwa 100 mililitrów
jogurt naturalny 50 mililitrów
Musztarda z whisky Prymat 2 łyżeczki
Sól himalajska Prymat w młynku szczypta

Dodatkowo:

papryka żółta 1 sztuka
natka pietruszki 3 łyżki
ser chedder 50 gramów
szynka 70 gramów
orzechy włoskie 20 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Musztardowa babka

Przygotowanie ciasta:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Jajka ubić na puszystą masę. Dodać jogurt, mleko i oliwę oraz mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Wymieszać łyżką.

Szynkę, ser i paprykę pokroić w kostkę. Dodać do ciasta. Dodać też posiekaną natkę pietruszki oraz 1/3 orzechów włoskich. Ciasto delikatnie wymieszać.

Gotowe ciasto przełożyć do keksówki. Posypać pozostałymi orzechami włoskimi.

Piec w temperaturze 180 stopni przez około 45 minut do uzyskania suchego patyczka. Pokroić jak ciasto wystygnie.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak