Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle zapiekane z mięsem mielonym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

Nadzienie

mięso mielone 250 g
cebula 1 szt
czosnek 3 ząbki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Chili pieprz cayenne mielone Prymat
Papryka słodka mielona Prymat

Sos

przecier pomidorowy 500 ml
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
Ziele angielskie całe Prymat 3 kulki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat
Pieprz czarny mielony Prymat
Zioła prowansalskie suszone Prymat

Dodatkowo

makaron muszle 15 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle zapiekane z mięsem mielonym

Kroki postępowania

1
Przecier wlewamy do rondelka, dodajemy przyprawy, gotujemy do lekkiego odparowania. Odstawiamy.
Krok 1 - Muszle zapiekane z mięsem mielonym foto
2
Cebulę siekamy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Szklimy na rozgrzanej patelni.
Krok 2 - Muszle zapiekane z mięsem mielonym foto
3
Mięso mielone doprawiamy. Dodajemy do cebulki i czosnku. Smażymy do zbrązowienia.
Krok 3 - Muszle zapiekane z mięsem mielonym foto
4
Zdejmujemy z patelni, dodajemy 2-3 łyżki sosu i mieszamy.
Krok 4 - Muszle zapiekane z mięsem mielonym foto
5
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej, wrzącej wody. Gotujemy przez połowę czasu podanego na opakowaniu.
Przelewamy zimną wodą, odcedzamy.
Krok 5 - Muszle zapiekane z mięsem mielonym foto
6
Nakładamy w muszle po łyżeczce-dwóch farszu. Układamy w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem.
Zapiekamy 30 minut w 150-160 stopniach.
Krok 6 - Muszle zapiekane z mięsem mielonym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ilona_eS 12.03.2015 11:24
wygląda apetycznie :)
Wacław 12.03.2015 11:20
lubię takie jedzonko :-)
Motorek 12.03.2015 07:52
bardzo dobre

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak