Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

muszle z ricottą

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron (duże muszle)
ricotta 1 opakowanie
czosnek 3 ząbki
szpinak mrożony 1 łyżka
śmietanka kremowa 200 ml
ser z niebieską pleśnia 7 dag
orzechy 1 posiekane
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: muszle z ricottą

W sporym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy muszle,nie gotujemy lecz nakrywamy garnek i zostawiamy tak makaron na ok 15 minut. Osączamy i studzimy. Ricottę mieszamy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę oraz szpinakiem. Lekko solimy.

W rondelku zagotowujemy śmietankę i gotujemy ją na małym ogniu przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Wkruszamy do niej sewr pleśniowy i jeszcze gotujemy mieszając tak,by powstał sos. Przed końcem gotowania dodajemy posiekane orzechy.

Ostudzone muszle faszerujemy ricottą,układamy w naczyniu żaroodpornym i zalewamy powstałym sosem. Nakrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Zapiekamy 20 minut.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Karolinka111 12.06.2012 14:06
pysznie wyglada
anja3107 12.06.2012 11:44
fajny przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak