Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle z łososiem i sosem pieprzowym

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos śmietanowy

śmietana 18 proc 330 g
Pieprz zielony ziarnisty Prymat 5 łyżeczek
łosoś wędzony 500 g
sól do smaku
Przyprawa do ryb i owoców morza Prymat
Pieprz cytrynowy mielony Prymat

Dodatkowo

makaron muszle 18-20 sztuk
cytryna

Porada

W swoim daniu użyłam brzuszków z łososia, ale możecie też użyć wędzonego łososia w kawałku lub w plastrach, wtedy sos będzie bardziej aromatyczny.

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle z łososiem i sosem pieprzowym

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie aż będzie al dente, po czym wyjmujemy z wody i studzimy. Brzuszki oddzielamy od skóry i dokładnie odkrawamy tłuszcz, po czym mięso dzielimy rękoma na mniejsze kawałki. Śmietanę wlewamy do dużego rondla lub na patelnię z wysokim brzegiem i podgrzewamy. Zielony pieprz rozbijamy tłuczkiem lub w moździerzu, uważając żeby go zbytnio nie rozdrobnić. Wsypujemy do śmietany razem z pieprzem czarnym, cytrynowym, solą i odrobiną przyprawy do ryb. Mieszając gotujemy około 5 minut na wolnym ogniu. Następnie do sosu dodajemy rybę i gotujemy jeszcze przez 1-2 minuty. Gotowym sosem nadziewamy makaronowe muszle. Podajemy z plasterkiem cytryny jako ciepłą przystawkę lub danie główne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 29.06.2015 12:57
super pomysł takie faszerowane
zabcia117 29.06.2015 12:40
Pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak