Muszle św. Jakuba – przegrzebki.

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • przegrzebki

    4 szt
  • papryka czerwona

    0,25 szt
  • seler naciowy

    0,5 łodyga
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 szt
  • sałaty mix

  • oliwa

    1 łyżka
  • sól, pieprz

  • sos balsamiczny

  • oliwa

    3 łyżki
  • ocet balsamiczny

    1 łyżka
  • miód płynny

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe. Zachwycają nie tylko wyglądem, ich kruche, białe mięso oraz pomarańczowo czerwone corail ( ikra, jaja) to prawdziwy przysmak.
Muszla pielgrzymia czyli muszla św. Jakuba, to symbol pielgrzymujących do grobu Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Stąd nazwa, bo pielgrzymi jako pamiątki zbierali muszle charakterystyczne dla tego wybrzeża Atlantyku.
O szlaku pielgrzymek ciekawie pisze w swoich powieściach Paulo Coelho ( Zahir, Pielgrzym)
Eleganckie przegrzebki smakują szczególnie delikatnie, ale należy je gotować, smażyć czy też grillować bardzo krótko.
Wszystkie przyprawy należy stosować z wyczuciem i umiarem, aby nie zdominowały smaku przegrzebków. Przygotowanie dań z przegrzebków jest proste, łatwe i przyjemne.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Przegrzebki delikatnie osuszyć papierem i lekko posmarować oliwką.
Ułożyć w ich własnych muszlach i piec około 4-5 min w temp.200stop.,nastawiając grillowanie.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć krótko, 4min, drobno pokrojone w kostkę warzywa.
Dodać pietruszkę, sól i pieprz.
Na talerzu ułożyć muszle św. Jakuba , na każdy medalion nałożyć łyżkę ciepłych warzyw.
Obok kłaść mix sałat. Sosem balsamicznym lekko skropić przegrzebki i polać sałatę.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Rysia 10.11.2013 18:35
Wspaniałość ,niestety niecodzienna.
Maria 70 10.11.2013 00:48
Prawdziwy rarytas.
bogusia19 09.11.2013 19:21
pięknie się prezentuje
dodi 09.11.2013 18:34
świetny przepis
Aleksandra/Olcia 09.11.2013 17:52
bardzo smakowite danie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat