Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle św. Jakuba – przegrzebki.

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

przegrzebki 4 szt
papryka czerwona 0,25 szt
seler naciowy 0,5 łodyga
cebula dymka ze szczypiorkiem 1 szt
sałaty mix
oliwa 1 łyżka
sól, pieprz
sos balsamiczny
oliwa 3 łyżki
ocet balsamiczny 1 łyżka
miód płynny 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle św. Jakuba – przegrzebki.

Najpiękniejsze muszle mają niewątpliwie przegrzebki, z zewnątrz promieniście użebrowane, a wewnątrz porcelanowo białe. Zachwycają nie tylko wyglądem, ich kruche, białe mięso oraz pomarańczowo czerwone corail ( ikra, jaja) to prawdziwy przysmak.
Muszla pielgrzymia czyli muszla św. Jakuba, to symbol pielgrzymujących do grobu Jakuba Apostoła w Santiago de Compostela. Stąd nazwa, bo pielgrzymi jako pamiątki zbierali muszle charakterystyczne dla tego wybrzeża Atlantyku.
O szlaku pielgrzymek ciekawie pisze w swoich powieściach Paulo Coelho ( Zahir, Pielgrzym)
Eleganckie przegrzebki smakują szczególnie delikatnie, ale należy je gotować, smażyć czy też grillować bardzo krótko.
Wszystkie przyprawy należy stosować z wyczuciem i umiarem, aby nie zdominowały smaku przegrzebków. Przygotowanie dań z przegrzebków jest proste, łatwe i przyjemne.
WYKONANIE:
Wszystkie składniki sosu dokładnie wymieszać.

Przegrzebki delikatnie osuszyć papierem i lekko posmarować oliwką.
Ułożyć w ich własnych muszlach i piec około 4-5 min w temp.200stop.,nastawiając grillowanie.
Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć krótko, 4min, drobno pokrojone w kostkę warzywa.
Dodać pietruszkę, sól i pieprz.
Na talerzu ułożyć muszle św. Jakuba , na każdy medalion nałożyć łyżkę ciepłych warzyw.
Obok kłaść mix sałat. Sosem balsamicznym lekko skropić przegrzebki i polać sałatę.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Rysia 10.11.2013 18:35
Wspaniałość ,niestety niecodzienna.
Maria 70 10.11.2013 00:48
Prawdziwy rarytas.
bogusia19 09.11.2013 19:21
pięknie się prezentuje
dodi 09.11.2013 18:34
świetny przepis
Aleksandra/Olcia 09.11.2013 17:52
bardzo smakowite danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak