Muszle nadziewane owocami morza

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • Mieszanka owoców morza

    500 gr
  • ser żółty

    100 gr
  • oliwki zielone

    10 szt
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • wino białe

    100 ml
  • makaronu conchiglioni

    200 gr
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • koncentrat pomidorowy

    3 łyżki
  • papryczka chili

    1 szt
  • oregano

    1 łyżka
  • cukier

    1 szzypta
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • oliwa

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muszle nadziewane owocami morza foto
Mieszankę owoców morza rozmrozić, przepłukać pod bieżącą wodą. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać pokrojone ząbki czosnku, papryczkę (ilość papryczki zależy do ostrości jaka chcemy uzyskać więc można dać całą a można część). Kiedy czosnek się przyrumieni wlać wino i gotować aż alkohol wyparuje. Oliwki pokroić na plasterki. Następnie dodać owoce morza, oliwki, posiekaną natkę, pomidory, koncentrat, przyprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru, oregano i na małym ogniu smażyć ok 5 minut.
Krok 2 - Muszle nadziewane owocami morza foto
W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić muszle, odstawić do lekkiego ostudzenia,po czym muszle nadziać sosem, upychając farsz łyżeczką.
Krok 3 - Muszle nadziewane owocami morza foto
Ułożyć w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym oliwą. Wszystko zalać resztą sosu jeśli pozostał,
Krok 4 - Muszle nadziewane owocami morza foto
Posypać serem startym i natką. Wstawić do piekarnika.
Krok 5 - Muszle nadziewane owocami morza foto
Zapiekać ok. 20 minut, do czasu aż ser się stopi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Monika78 09.04.2012 15:31
bardzo smacznie muszle wygadaja..:)
anja3107 09.04.2012 15:24
mniam

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat