Muszle na słodko Eli

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • makaronu duże muszle

    500 g
  • jabka

    1 kg
  • rodzynki

    10 dkg
  • cynamon Prymat

    1 łyżka
  • połówki orzechów włoskich

    40 szt
  • śmietana 30%

    500 ml
  • cukier waniliowy

    2 szt
  • cukier

    10 łyżek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • orzechy włoskie

    5 łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Umyte,obrane,pozbawione gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę i włożyć do rondla.Do jabłek dodać rodzynki,5 łyżek cukru,cynamon,wlać 100 ml wody i dusić aż jabłka będą miękkie ale nie rozgotowane.Jabłka przestudzić,dodać posiekane orzechy i wymieszać.Śmietanę wlać do rondla,dolać 150 ml wody i zagotować.Do gotującej się śmietany dodać pozostały cukier,cukry waniliowe i zagotować.Mąkę wymieszać z 100 ml wody,wlać do śmietany i gotować aż sos lekko zgęstnieje.W dużym płaskim garnku zagotować wodę z solą,wrzucić makaron i gotować 3 minuty.Makaron odcedzić,przelać zimną wodą i odsączyć.Sos wylać do brytfanki.Muszle nadziewać jabłkami,układać na sosie w brytfance i każdą udekorować połówką orzecha.Brytfankę wstawić do nagrzanego do 190 stopni C.piekarnika i zapiekać około 25 minut..Muszle wyłożyć na talerze i polać sosem waniliowym.Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 08.01.2017 15:59
Fajny przepis.
rosik93 13.10.2011 23:11
mniam
Sarenka 29.08.2011 10:31
Z cynamonem, rodzynkami, orzechami - aromatyczne i pyszne

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat