Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Makaron

  • makaron muszle

    400 g
  • szpinak mrożony

    450 g
  • ser feta

    1/2 kostki
  • czosnek

    4 zabki

Sos beszamelowy

  • mleko 2%

    1,5 szklanki
  • masło

    1 łyżka
  • mąka pszenna

    2 łyżki
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1/2 łyżeczki
  • ser żółty starty

    100 g
  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • sól do smaku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem foto
Makaron ugotować w osolonej wodzie, delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i wystudzić.
Krok 2 - Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem foto
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć posiekany czosnek, dodać mrożony szpinak.
Krok 3 - Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem foto
Do podsmażonego szpinaki dodać rozkruszony ser feta, mieszać aż sie rozpuści. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 4 - Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem foto
Przygotowanym farszem napełnić muszle i przełożyć do naczynia do zapiekania wysmarowanego olejem.
Krok 5 - Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem foto
Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i zasmażyć. Stopniowo wlewać mleko ciągle mieszając. Doprawić do smaku, dodać ser i gałkę i wymieszać.Zalać muszle.
Krok 6 - Muszle makaronowe ze szpinakiem pod beszamelem foto
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać, aż sos beszamelowy się zarumieni.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
halina17 17.11.2015 17:43
dobre : )
MAR3STA 17.11.2015 10:30
fajne połączenie smaków
w mojej kuchni 17.11.2015 08:08
moje smaki w tym daniu
Mala 16.11.2015 21:57
uwielbiam takie małe co nieco
fotoviderek 16.11.2015 21:56
Lubię takie dania :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat