Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszle conchiglioni ze szpinakiem i trzema serami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szpinak mrożony w liściach 1 opak
śmietana 1 kubek (18proc)
czosnek 4 ząbki
ser pleśniowy typu gorgonzola 150 g
mozarella 1 kulka
sól
pieprz
oliwa
żółty ser
makaron muszle 1 opak

Przepis i sposób przygotowania na: Muszle conchiglioni ze szpinakiem i trzema serami

Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek a następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy razem kilka minut.(Najlepszy będzie szpinak mrożony w liściach lub świeży).

Następnie dodajemy śmietanę oraz pokruszony ser pleśniowy, mieszamy i dusimy na wolnym ogniu ok 2-3 minut.

Makaron gotujemy al dente w sosolonym wrzątku z dodatkiem oliwy z oliwek.Odcedzamy.

Każdą muszlę napełniamy sosem szpinakowym, wkładamy kawałek mozarelli oraz kawałeczki żółtego sera.

Układamy w naczyniu do zapiekania i na wierzchu posypujemy resztą mozarelli oraz żółtego sera.

Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 C przez ok 10-15 minut. Najlepiej pierwsze 10 minut zapiekać pod przykryciem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rjustysia 21.01.2012 11:31
świetny przepis :)
Smakosz6 20.09.2011 08:23
mniam
Ela15 15.07.2011 11:59
super
ewelinapac 15.06.2011 14:56
pzszności
caroline1983 01.06.2011 00:08
Szpinak, gorgonzola i makaron to udane połączenie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak