Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron muszelki 400 gram
filet z indyka 30 dkg
kasza jaglana 1/3 jaglanej
koncentrat pomidorowy 70 gram
ser mozzarella 1 opakowanie
kurki 10 dkg
sos beszamelowy 1 opakowanie
pomidorki koktjalowe 14 sztuk
cukinia 1 sztuka
koperek świeży 5 gałazek
sól, pieprz 1 do smaku
Przyprawa do indyka i dań z drobiu Prymat 1 do smaku
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbek
pomidory suszone 3 sztuki
olej rzepakowy 1 do smaku
papryczka chili 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany

Kroki postępowania

1
Do gotującej wody wrzucam makaron i gotuję aldente.Odcedzam i przelewam zimną wodą. Pierś z indyka kroję na paski małe, cebul e w piórka. Przesmażam na patelni na oleju cebulę, dodaję indyka, , i sprasowany czosnek. Doprawiam przyprawą do indyka, solą, pieprzem. Kaszę jaglaną przelewam zimną wodą. Następnie przesypuje do garnka, dodaję dwa razy tyle wody co kaszy, i gotuję do momentu wchłonięcia wody przez kasze. Wstawiam pod koc na 45 minut. Kaszę dodaję do przesmażonego mięsa, razem z koncentratem pomidorowym. Całość mieszam.
Krok 1 - Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany foto
2
Ugotowane muszle napełniam nadzieniem i układam na wysmarowanej formie okrągłej o średnicy 26 cm. Ciasno układam jedną muszlę przy drugiej. Sos beszamelowy rozrabiam zgodnie z opakowaniem, użyłam gotowego bo akurat taki miałam. Muszle zalewam sosem i wstawiam do piekarnika na 10 minut. Na wykałaczki nabijam plastry cienkie cukinii, pomidorki koktajlowe żółte i czerwone. Szaszłyki cukiniowe układam na torcie, dodaję przesmażone kurki, kulki mozzarelli, kawałki pomidorów suszonych, paski papryki chilli, oraz polówki pomidorów zółtych.
Krok 2 - Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany foto
3
Wstawiam na kolejne 10 minut do piekarnika temp 180 stopni. Po wyjęciu dekoruję różą z pomidora, i świeżym koperkiem.
Krok 3 - Muszelkowy torcik pomidorowy nadziewany foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jagódka77 12.12.2013 12:22
patrząc na to danie od razu człowiek robi się głodny
ajres 11.11.2013 22:37
niesamowity efekt
Łucja 01.11.2013 10:47
wygląda doskonale :)
gosia56 01.11.2013 08:20
alez super torcik
Poison1988 30.10.2013 19:51
poezja kolorów i smaków :) aż poczułam lato :)
IwonaDD 30.10.2013 18:57
kolejne dzieło sztuki w twoim wydaniu -komplementy!
Katarzyna34 30.10.2013 16:53
wygląda pięknie
eMMe 30.10.2013 16:16
Wygląda świetnie!:)
pierniczkowo 30.10.2013 13:44
dla mnie to po prostu kolorowy zawrót głowy :)
aisza1 30.10.2013 13:16
rewelacyjnie wygląda
gosia1988 30.10.2013 13:00
pięknie wygląda
iwi 30.10.2013 12:49
Jak zwykle świetny przepis
joanna__s 30.10.2013 12:28
Świetnie wygląda. Aż zgłodniałam.
Aleksandra/Olcia 30.10.2013 12:15
ale apetycznie i kolorowo
Olga_SK 30.10.2013 12:02
Jak zwykle u Ciebie pięknie tu i smakowicie! :)
Renataj 30.10.2013 11:38
Prezentuje się bardzo apetycznie.
adelajda 30.10.2013 11:11
pyszności !!!!!
Barbara13 30.10.2013 10:45
ale pięknie podane i zapewne bardzo pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak