Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

"Musaka" z cukinią

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 0,5 kg
mięso mielone wieprzowe 0,5 kg
cukinia 2 małe
pomidor 2
koncentrat pomidorowy 3 łyżki
cebula
czosnek 3 ząbki
sól
pieprz
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
masło 2 łyżki
mąka 2 łyżki
mleko 0,5 szkl
ser żółty 15 dag

Przepis i sposób przygotowania na: "Musaka" z cukinią

Ziemniaki dokładnie umyć, ugotować w mundurkach. Następnie ostudzić, obrać i pokroić w plastry. cebulę obrać, pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę i razem zeszklić. Dodać mięso i smażyć, aż przestanie być surowe, dodać koncentrat, przyprawić solą i pieprzem. Pomidory obrać ze skórki, pokroić w plastry. Cukinię umyć i pokroić w plastry. Ziemniaki, cukinię, mięso układać warstwowo w naczyniu żaroodpornym. Na górze ułożyć pomidory. Całość zalać sosem beszamelowym ( Na małym ogniu roztopić masło, dodać mąkę, ciągle mieszając, dolewać mleko, aż sos uzyska odpowiednią konsystencję, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową). Danie zapiekać przez około 40 minut w 180 stopniach, pod koniec posypać startym żółtym serem i zostawić do roztopienia,

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna45 13.08.2012 19:29
wygląda pięknie i smacznie
adelajda 08.08.2012 08:33
super !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak