Musaka - grecka zapiekanka

Musaka - grecka zapiekanka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    500 g
  • bakłażan

    2 szt
  • mięso mielone

    400 g
  • pomidory

    5 szt
  • cebula

    1 szt
  • ząbki czosnku

    2 szt
  • sól

  • pieprz czarny mielony

  • tymianek

  • jajka

    2 szt
  • śmietana 18 proc

    1 szkl
  • ser feta

    150 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Małe bakłażany pokroić w 5mm plastry. Obsypać solą i odstawić, żeby puściły sok. Ziemniaki pokroić na ćwiartki, a następnie w plasterki. Wrzucić na patelnię i chwilę podsmażyć. Tylko tak, aby lekko zmiękły, nie przyrumieniać. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą z oliwek i wyłożyć ziemniaki.
Krok 2 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić razem z czosnkiem. Dodać mięso i lekko poddusić.
Krok 3 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Pomidory sparzyć o obrać ze skórki. Dwa pomidory pokroić w plasterki i odłożyć. Resztę w kostkę i dodać do mięsa. Smażyć, aż pomidory zaczną się rozpadać. Przyprawić.
Krok 4 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Plasterki bakłażana odsączyć i osuszyć. Smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron. Lekko przyrumienić.
Krok 5 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Połowę mięsa wyłożyć na ziemniaki, na to plasterki bakłażana, druga połowa mięsa i znów bakłażan.
Krok 6 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Na wierzchu położyć krążki pomidorów i posypać rozkruszoną fetą.
Krok 7 - Musaka - grecka zapiekanka foto
Jajka roztrzepać ze śmietaną i wylać na zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec ok 40min. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (14)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

berys18

08.02.2017 18:47
świetna zapiekanka

Stenka

15.11.2016 20:01
smaczne danie

Megi

07.08.2015 15:43
pyszne danie!!!

Dorota76

26.08.2014 13:01
świetne danie

Anna20

22.08.2014 16:48
smakowicie wygląda :)

malaczarna23

22.08.2014 14:53
Ale bym zjadla:)

Kejti

22.08.2014 11:51
Chętnie się poczęstuję :-)

Ania84

21.08.2014 22:52
wspaniała i pyszna zapiekanka

Renata22

21.08.2014 22:32
o mamciu, coś pysznego!

Kolorowa

21.08.2014 20:44
fajny przepis ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat