Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Musaka

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki

bakłażan 1,5 kg
mięso mielone wołowo-wieprzowe 600 g
cebule 2 szt
ząbki czosnku 2 szt
pomidory 6 szt (duże)
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
Bazylia suszona Prymat 1 łyżeczka
oliwa 125 ml
sól i pieprz

Sos beszamelowy

masło 4 łyżki
mąka 4 łyżki
mleko 3,2% 3 szklanki
żółtko jajek 3 szt
żółty ser starty 3 łyżki (twardy)

Porada

Zapiekanka z warzyw z dodatkiem mielonego mięsa to sztandarowe danie kuchni greckiej. Najlepiej użyć mielonego mięsa jagnięcego, o które u nas trudno, ale z powodzeniem można je zastąpić mięsem wołowo-wieprzowym.

Przepis i sposób przygotowania na: Musaka

Bakłażany umyłem, pokroiłem w plastry. Posoliłem, aby pozbyć się gorzkiego soku.
Po pół godzinie opłukałem je, osuszyłem na papierowym ręczniku. Smażyłem je na mocno rozgrzanej oliwie na zloty kolor, osączyłem na papierowym ręczniku, przełożyłem na talerz.
Pomidory sparzyłem, obrałem ze skórki, pokroiłem, lekko ściskając usunąłem nasiona a miąższ przełożyłem do miski.
Obrane cebule pokroiłem w kostkę, posiekałem czosnek, podsmażyłem cebulę i czosnek na oliwie, do uzyskania złotej barwy. Dodałem mięso, smażyłem cały czas mieszając rozdrabniałem je widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Do mięsa dodałem pomidory i koncentrat, wymieszałem, posoliłem.
Farsz dusiłem pod przykryciem około 20 minut na małym ogniu. Na 5 minut przed zdjęciem z ognia doprawiłem ziołami i pieprzem.

Sos : rozpuściłem masło, wsypałem mąkę, po minucie zdjąłem z ognia, rozprowadziłem wlewanym po trochu zimnym mlekiem, cały czas energicznie roztrzepywałem.
Ponownie postawiłem garnek na ogniu, gotowałem powolutku, aż sos zgęstniał. Dodałem połowę startego sera, doprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem, odstawiłem aby sos trochę ostygł. Na koniec wymieszałem roztrzepane żółtka z niewielką ilością gorącego sosu, przelałem je po trochu do garnka, cały czas intensywnie mieszając.

Piekarnik rozgrzałem do 190 stopni C. Naczynie żaroodporne wysmarowałem tłuszczem.
Ułożyłem w nim warstwami : bakłażany, mięso, znowu bakłażany, mięso, bakłażany a na końcu pokrojone w plasterki pomidory. Polałem sosem. Wstawiłem do piekarnika, po około 20 minutach posypałem musakę resztą sera. Zapiekałem ją, aż wierzch zapiekanki ładnie się zrumienił (ok. 40 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 31.05.2016 19:36
smaczne danie
Ola1984 31.05.2016 13:24
Pyszne danie w najlepszym wydaniu.
noninka77 31.05.2016 12:15
Pyszne danie:)
marzut 31.05.2016 10:38
Super przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak