Składniki
kg
kostka
g
gramów
gniazd
mała łyż.
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
szynka
25 dag -
pomidor
4 szt -
śmietana kremowa 30% lub 36%
250 ml -
wino białe wytrawne
250 ml -
majonez
3 łyżki -
sól, pieprz
-
Żelatyna wieprzowa Prymat
Sposób przygotowania
Do mieszaniny wina i bulionu dodać żelatynę (6 łyżeczek) i rozpuścić ją .Roztwór można lekko podgrzać. Ostudzić.
Dodać majonez, sól i pieprz do smaku. Wszystko spienić .
Do oziębionych większych miseczek wlać piankę na dno, na wysokość 1 cm., schłodzić.
Z pomidorów zdjąć skórkę .Połowę zmiksować z szynką, a resztę pokroić w małą kostkę.
Dodać 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 100 ml ciepłego soku pomidorowego.
Następnie dodać kostki pomidorów i ubitą śmietanę. Wymieszać i mus nałożyć do mniejszych miseczek. Wstawić do lodówki do stężenia.
Na schłodzoną piankę majonezową, wyłożyć mus z szynki i pomidorów.
Wolną,1cm przestrzeń przy ściankach miseczki, zalać pozostałą pianką majonezową i pozostawić w lodówce do całkowitego stężenia.
Komentarze (10)
Nie masz konta? Zarejestruj się