Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z suszonych śliwek

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki suszone 25 dag
herbata 1/2 litra naparu
sok z cytryny z 1 cytryny
cukier 10 dag
śmietana 120 ml/36 %
białko 2 szt.
Żelatyna wieprzowa Prymat 10 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z suszonych śliwek

Wykonanie:
Śmietankę ubić z 1 łyżką cukru i odstawić. W naparze herbacianym ugotować suszone śliwki razem z sokiem z cytryny. Następnie śliwki zmiksować z połową cukru, a napar odparować do 150 ml. Żelatynę namoczyć w naparze, zagotować i połączyć z masą śliwkową. Białka ubić z resztą cukru i wymieszać ze śliwkami i śmietanką. Deser przełożyć do ozdobnych pucharków i schłodzić w lodówce. Dla dorosłych można wykonać napar z dodatkiem rumu.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miodunka 27.02.2015 21:21
Musi być dobre!!
ada.la 27.02.2015 18:17
ciekawy deserek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak