Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z pieczonej dyni

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1 sztuka
papier do pieczenia
słoiki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z pieczonej dyni

Kroki postępowania

1
Z umytej dyni usuwamy pestki z gąbczastą częścią. Skórkę zostawiamy! Dynię kroimy na kawałki i układamy, skórką do dołu, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez mniej więcej godzinę. Upieczona dynia powinna być miękka i kremowa, czas pieczenia zależy od wielkości kawałków dyni, które pieczemy.
Krok 1 - Mus z pieczonej dyni foto
2
Upieczoną, ostudzoną dynię obieramy ze skórki i wrzucamy do garnka. Miąższ możemy rozgnieść widelcem, ale szybciej będzie zrobić to za pomocą blendera. Teraz powstały mus podgrzewamy, ciągle mieszając (!) i uważając, żeby się nie przypalił. Nie musimy go zagotować, powinien być dość ciepły.
Krok 2 - Mus z pieczonej dyni foto
3
Przekładamy do umytych, wyparzonych słoików, zakręcamy, zostawiamy do ostygnięcia i trzykrotnie pasteryzujemy, stawiając słoiki do góry dnem do ostygnięcia pomiędzy kolejnymi pasteryzacjami. Mus z pieczonej dyni ma szereg zastosowań. Możemy go dowolnie doprawić i zrobić z niego pyszne, kremowe zupy, użyć jako farszu do pierogów, dodać do ziemniaków i zrobić dyniowe kopytka, czy inne kluski, możemy też wykorzystać do ciast i deserów.
Krok 3 - Mus z pieczonej dyni foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

sylwia / sytofala 17.10.2012 14:43
ach mieć taką spiżarnię która pomieściła by takie skarby :)
BernadettaP 17.10.2012 09:34
Właśnie mi przypomniałaś, że jeszcze nie zrobilam musu na zimę... A słoiczki się cudnie prezentują :)
EWI 17.10.2012 08:34
muszę spróbować
Andysz 17.10.2012 08:16
mmm super;]
Barbara/zuza22_85 16.10.2012 22:44
fajny

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak