Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus z mirabelek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mirabelki 1 kg
cukier uznania
laska cynamonu 1 szt
anyż gwiazdki 1/2 szt
woda 2-3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus z mirabelek

Kroki postępowania

1
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem. Owoce myjemy. Podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na małym ogniu, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać.
Krok 1 - Mus z mirabelek foto
2
Dosypujemy nieco cukru oraz dodajemy cała laskę cynamonu oraz ½ anyżu gwieździstego i kontynuujemy gotowanie aż owoce całkowicie się rozpadną a całość zacznie bulgotać. Kontrolujemy czy jest wystarczająco słodki i w razie konieczności dosładzamy. Wyciągamy cynamon i anyż.
Krok 2 - Mus z mirabelek foto
3
Całości przecieramy prze sitko. Gorącym musem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut w piekarniku nastawionym na 100 stopni C.
Krok 3 - Mus z mirabelek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 27.07.2015 21:51
ładny kolorek a dżem smaczny
Wiktoria29 27.07.2015 20:46
robię taki co roku, ale nie dodaję anyżu
bogusia 82 27.07.2015 20:31
Pyszny,często robię powidła:)
Krzysztof15 27.07.2015 19:54
pyszny musik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak