Składniki
kg
kostka
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
mała puszka
duża łyż.
ml
dużej łyż.
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
biała czekolada
150 g -
śmietana kremówka
200 g -
cukier puder
25 g -
białko
3 szt -
sól
szczypta -
granat
1 szt
Przepis i sposób przygotowania MUS Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z GRANATEM
Na początku zajęłam się granatem. Przekroiłam go na pół,
każdą część przełamałam ponownie na pół i uderzając łyżką w łupinę,
wyrzuciłam z niej nasionka do miski.
Białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Na garnku
z gotującą się wodą ustawiłam miedzianą miskę (najlepiej się nagrzewa)
tak, by nie dotykała dnem wrzątku. Zmniejszam ogień, wrzucam
pokruszoną czekoladę do miski i czekam, aż czekolada się rozpuści. Studzę.
Mocno schłodzoną kremówkę ubijam na sztywno. Białka również
ubijam na pianę, dodając szczyptę soli, a pod koniec - cukier puder,
co w efekcie da pianę zwartą, twardą i lśniącą.
Łączę kremówkę z czekoladą, na samym końcu dodając porcjami
pianę z białek i mieszając (najlepiej) drewnianą łopatką lub trzepaczką.
Na dno pucharków/kieliszków wrzucam po trosze granatu, przykrywam
musem, ozdabiam owocem i wstawiam do lodówki na około godzinę.
Podaję mocno schłodzony.
Komentarze (14)
Załaduj więcej komentarzy (4)