Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

mus jabłkowo - gruszkowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka 3 kg
gruszki 1 1/2 kg

Przepis i sposób przygotowania na: mus jabłkowo - gruszkowy

Kroki postępowania

1
ważne żeby przed zakupem jabłka spróbować czy są słodkie. do musu nie dodajemy cukru.
Krok 1 - mus jabłkowo - gruszkowy foto
2
jabłka i gruszki obieramy ze skorki, usuwamy gniazda. owoce kroimy w większą kostkę gruszkę przekładamy do garnka , podlewamy wodą ok 1/2 szklanki i dusimy 15 minut,
Krok 2 - mus jabłkowo - gruszkowy foto
3
dokładamy jabłka i dusimy do miękkości.gruszki są twardsze dlatego gotujemy je dłużej. wszystko razem blendujemy,
Krok 3 - mus jabłkowo - gruszkowy foto
4
przekładamy do słoików, pasteryzujemy ok 10 minut. smacznego:)
Krok 4 - mus jabłkowo - gruszkowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Amellia 15.07.2013 09:32
pycha pychaa
Sarenka 01.06.2013 08:06
Super sprawa - poza sezonem idealne do ciast, deserów i solo :)
agi 29.05.2013 23:51
Już sobie wyobrażam jak smakuje ten mus z naleśnikami, pychotka :)
IwonaDD 29.05.2013 15:02
wspaniały pomysł na konserwację jabłek i gruszek !
pierniczkowo 29.05.2013 14:39
bardzo lubię takie musy, można je wykorzystać do ciasta lub deseru :)
w mojej kuchni 29.05.2013 14:35
na ciasta zimowe i nie tylko
dodi 29.05.2013 14:06
ale pysznie wygląda
Mona73 29.05.2013 10:56
musi być pyszny
gosia56 29.05.2013 10:51
robię tylko jabłkowy ale dodaję zawsze trochę cukru bo bez cukru słoiki lubią puszczać
mufinka79 29.05.2013 10:47
też taki robię !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak