MUS GRUSZKOWY

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gruszki

    5 kg
  • cukier

    1 kg
  • laska wanilii

    1 szt
  • cynamon Prymat

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Gruszki obieram. Następnie kroję w małe części, najlepiej żeby była to kostka.
Do garnka o grubym dnie wrzucam owoce a następnie cukier. Duszę tak długo by owoce zmiękły i puściły sok. Oczywiście na małym ogniu. Za pomocą łyżki drewnianej dodatkowo jeszcze ugniatam te owoce i mieszam by nie przywarły do garnka.
Kiedy sok zacznie odparowywać dodaję cynamon i wanilię.
Do wyparzonych wcześniej słoiczków wkładam gorący mus. Mocno zakręcam słoiki.
Odwracam do góry dnem. Dla bezpieczeństwa również pasteryzuje w garnku z wodą.
Zostawiam słoiki do góry dnem do wystygnięcia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat