Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus gruszkowo-malinowy

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

gruszki 1,5-2 kg
cukier kryształ 1 szkl.
galaretka różowa 1 op.
galaretka malinowa 1 op.
żelfix 1 op.

Przepis i sposób przygotowania na: Mus gruszkowo-malinowy

Kroki postępowania

1
Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne, a miąższ pokroić w cząstki.
W garnku zalać je 1/3 szkl zimnej wody, nakryć i na najmniejszym płomieniu podgrzewać, aż zmiękną i puszczą sporo soku.
Krok 1 - Mus gruszkowo-malinowy foto
4
Zmiksować na gładki mus.
Krok 2 - Mus gruszkowo-malinowy foto
5
Wsypać cukier do gorącego musu i mieszać do rozpuszczenia.
Pozostawić do ostygnięcia.
Krok 3 - Mus gruszkowo-malinowy foto
6
Do chłodnego musu wsypać żelfix i dokładnie wymieszać ogrzewając jednocześnie na małym ogniu. Zagotować stale mieszając.
Krok 4 - Mus gruszkowo-malinowy foto
7
Kiedy mus jest gorący wsypać obie galaretki i mieszać kilka minut do zupełnego rozpuszczenia. Już nie gotować, ale stałe trzymać na minimalnym ogniu, by mus nie stygł.
Krok 5 - Mus gruszkowo-malinowy foto
8
Gorącym musem napełnić słoiczki, szczelnie zakręcić i postawić dnem do góry na 15 minut.
Krok 6 - Mus gruszkowo-malinowy foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Doradczyni.Smaku 15.10.2015 21:46
Już wiem że to lubię.
Poison1988 11.10.2015 10:33
Połączenie gruszki i malin - rewelacja :)
agaK. 11.10.2015 00:19
Super rzecz do wzbogacenia innych wypieków:)
Renataj 10.10.2015 21:00
Fajny pomysł:) Myślę, że kruche babeczki napełnione tym musem byłyby super.
gosia1988 10.10.2015 19:04
pyszności :)
Czarnula666 10.10.2015 18:47
Z chęcia zjadłabym trochę:-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak