Mus czekoladowy z whisky

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada mleczna

    2 szt.
  • śmietana tortowa

    1 0,5 l
  • whisky

    2 łyżki
  • cukier

    4 łyżki
  • masło

    1 łyżka
  • bita śmietana

    1
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Czekoladę dzielimy na kostki, wrzucamy do garnuszka, dolewamy odrobinę śmietanki i whisky.
Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodając cukier.
Do rozpuszczonej i ostudzonej lekko czekolady dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Do masy czekoladowej dodajemy po jednej łyżce białek ubitych z cukrem i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy całą ubitą śmietanę, również stopniowo, a na koniec resztę białek.
Gotową masę przelewamy do pucharków, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Dekorujemy bitą śmietaną i przyprawą z młynka.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Klausia 29.10.2014 17:08
pyszny deser
EwelinkA_93 08.10.2013 15:39
ciekawe, muszę spróbować przepisu :-)
misia53 08.10.2013 01:27
whisky nie lubię ale w deserku poproszę....
Lis 08.10.2013 00:36
mniam...zjadłabym:)
Cranberry 07.10.2013 22:32
Rewelacja:)
eMMe 07.10.2013 21:57
Świetny deser:)
Krzysztof15 07.10.2013 20:21
super musik

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat