Składniki
kostka
kg
g
gramów
mała łyż.
gniazd
gniazda
dużej łyż.
duża łyż.
ml
mała puszka
łyżeczka
łyżka
szklanka
-
czekolada mleczna
2 szt. -
śmietana tortowa
1 0,5 l -
whisky
2 łyżki -
cukier
4 łyżki -
masło
1 łyżka -
bita śmietana
1
Przepis i sposób przygotowania Mus czekoladowy z whisky
Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodając cukier.
Do rozpuszczonej i ostudzonej lekko czekolady dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Do masy czekoladowej dodajemy po jednej łyżce białek ubitych z cukrem i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy całą ubitą śmietanę, również stopniowo, a na koniec resztę białek.
Gotową masę przelewamy do pucharków, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Dekorujemy bitą śmietaną i przyprawą z młynka.
Komentarze (7)