Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy z whisky

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 2 szt.
śmietana tortowa 1 0,5 l
whisky 2 łyżki
cukier 4 łyżki
masło 1 łyżka
bita śmietana 1

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy z whisky

Czekoladę dzielimy na kostki, wrzucamy do garnuszka, dolewamy odrobinę śmietanki i whisky.
Podgrzewamy na małym ogniu cały czas mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia.
Śmietanę ubijamy.
Żółtka oddzielamy od białek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec miksowania dodając cukier.
Do rozpuszczonej i ostudzonej lekko czekolady dodajemy masło i miksujemy na gładką masę.
Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Do masy czekoladowej dodajemy po jednej łyżce białek ubitych z cukrem i miksujemy na najniższych obrotach.
Dodajemy całą ubitą śmietanę, również stopniowo, a na koniec resztę białek.
Gotową masę przelewamy do pucharków, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Dekorujemy bitą śmietaną i przyprawą z młynka.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.10.2014 17:08
pyszny deser
EwelinkA_93 08.10.2013 15:39
ciekawe, muszę spróbować przepisu :-)
misia53 08.10.2013 01:27
whisky nie lubię ale w deserku poproszę....
Lis 08.10.2013 00:36
mniam...zjadłabym:)
Cranberry 07.10.2013 22:32
Rewelacja:)
eMMe 07.10.2013 21:57
Świetny deser:)
Krzysztof15 07.10.2013 20:21
super musik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak