Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy z kawową granitą

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

kawa 3/4 szklanki
cukier kryształ 2 łyżki
śmietana 30% 200 ml
czekolada gorzka 1 tabliczka
kawa rozpuszczalna 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy z kawową granitą

Kawę wymieszać z cukrem, przelać do płaskiego naczynia i wstawić do zamrażarki. Co jakiś czas sprawdzać, czy zaczęła zamarzać. Jeśli tak, to mieszać od czasu do czasu widelcem - chodzi o to, by powstała granita, czyli masa zamarznięta w grudkach, tak jak żwirek, a nie w jednolitej bryle.

Zagotować śmietankę. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia, dodać pokruszoną czekoladę i 2 łyżki kawy rozpuszczalnej. Mieszać, aż powstanie gładka masa. Przykryć ją folią spożywczą, ostudzić i wstawić do lodówki.

Dobrze wystudzony, stężały mus przełożyć do pucharków i udekorować granitą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Klausia 29.10.2014 17:08
deser marzenie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak