Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy, konfitura z papai i orzechy włoskie
Śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej wcześniej rozpuszczoną czekoladę, całość dokładnie mieszając. Tak przygotowany mus odstawiamy pod przykryciem do lodówki na około 3 godziny.
W międzyczasie przygotujemy konfiturę. Papaję i smoczy owoc obieramy, i kroimy w drobną kosteczkę.
W rondelku rozpuszczamy miód z cukrem i dodajemy anyż oraz goździki, żeby wydobyć ich smak. Dodajemy papaję i smażymy ja na niewielkim ogniu co jakiś czas podlewając białym winem (około 30-45 minut w zależności od dojrzałości papai). Jeśli nasza papaja rozpadła się nam na gładką masę i wykorzystaliśmy już całe wino to przyszedł czas na dodanie posiekanego smoczego owoca.
Jałowiec rozcieramy dokładnie w moździerzu, dodajemy do konfitury i smażymy jeszcze przez 5 minut aż pitaja dokładnie połączy się z wcześniejszą masą z papai. Na koniec studzimy naszą konfiturę w lodówce.
Orzechy włoskie ścieramy na tarce.
Smacznego :) ! Bon Appetit :) !