Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • czekolada gorzka

    200 g (65%)
  • śmietana kremówka

    250 g
  • jajka

    4
  • cukier puder

    70 g
  • cukier waniliowy

    1 łyżeczka
  • sól

    szczypta

Dodatkowo

  • śmietana kremówka

    100 ml
  • cukier puder

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystudzenia. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę. Do śmietany dodajemy pastę z wanilii i ubijamy. Śmietanę dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodając sól. Połowę piany dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy płynną czekoladę i mieszamy, aby składniki się połączyły.
Dodajemy resztę piany i delikatnie mieszamy. Mus powinien mieć gładką i puszystą konsystencję. Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki, aby mus zastygł. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy każdy pucharek.
Jagódka17
- mus można podać ze świeżymi owocami - do musu polecam użyć dobrej jakości czekoladę - mus jest bardzo sycący, dlatego proponuję podać niewielkie porcje

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

bietka

21.11.2017 14:34
Na sam widok ślinka mi cieknie :)

SzczyptaChili

20.11.2017 14:13
Pyszny deser :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat