Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    200 g
  • brandy

    2 łyżki
  • woda mineralna

    4 łyżki
  • masło

    30 g
  • jajka

    3 szt
  • cukier

    55 g
  • śmietanka kremowa

    150 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

iziona

19.01.2016 19:39
Ja chce taki deser :) :)

parysek10

19.01.2016 13:55
Idealnie na imprezy

Ola1984

19.01.2016 13:38
Mniam, deser idealny :)

Łukasz15

19.01.2016 11:16
Smaczny deser

Malinka

19.01.2016 10:55
No i dieta poszła w odstawkę ;)

Damiano

19.01.2016 10:51
ekstra deser

Wacław

19.01.2016 10:01
apetyczny deser

Krystyna32

19.01.2016 09:23
apetyczny :)

olkaaa

19.01.2016 07:50
robię podobny

gosia1988

18.01.2016 22:05
smakowicie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat