Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada gorzka 200 g
brandy 2 łyżki
woda mineralna 4 łyżki
masło 30 g
jajko 3 szt
cukier 55 g
śmietanka kremowa 150 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy

W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem brandy i wody tak aby powstała gęsta masa. Zdejmujemy z ognia i dodajemy masło a następnie kolejno żółtka jajek energicznie mieszając aż powstania gładka masa. Odstawić do ostygnięcia.
Białka ubić na sztywną pianę, dodając przed końcem ubijania cukier. Do masy czekoladowej dodać kilka łyżeczek piany i dokładnie wymieszać. Kremówkę ubić na sztywno i dołożyć do masy czekoladowej. Na końcu dodać resztę białek i delikatnie połączyć. Przelać do pucharków lub kieliszków. Serwować udekorowane rozetką bitej śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

iziona 19.01.2016 19:39
Ja chce taki deser :) :)
parysek10 19.01.2016 13:55
Idealnie na imprezy
Ola1984 19.01.2016 13:38
Mniam, deser idealny :)
Łukasz15 19.01.2016 11:16
Smaczny deser
Malinka 19.01.2016 10:55
No i dieta poszła w odstawkę ;)
Damiano
Damiano 19.01.2016 10:51
ekstra deser
Wacław 19.01.2016 10:01
apetyczny deser
Krystyna32 19.01.2016 09:23
apetyczny :)
olkaaa 19.01.2016 07:50
robię podobny
gosia1988 18.01.2016 22:05
smakowicie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak