Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czekolada gorzka

    2 tabliczki
  • jajka

    3 szt.
  • śmietanka

    300 ml
  • cukier

    4 łyżki
  • pomarańcza

    1 szt.
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mus czekoladowy foto
Pokruszoną czekoladę umieszczamy w misce, którą zawieszam nad rondelkiem z gotującą się wodą. Co jakiś czas mieszając, czekam aż się roztopi.
Dno miski nie może dotykać gotującej się wody.
Krok 2 - Mus czekoladowy foto
Bardzo schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno.
Krok 3 - Mus czekoladowy foto
Jajka płuczemy w gorącej wodzie. Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka w wysokim naczyniu ucieramy z cukrem. Białka ubijamy na sztywno.
Krok 4 - Mus czekoladowy foto
Do utartych żółtek z cukrem małymi porcjami dodajemy lekko ostudzoną roztopioną czekoladę i cały czas miksujemy.
Krok 5 - Mus czekoladowy foto
Dorzucamy ubitą śmietanką i mieszamy na wolnych obrotach.
Krok 6 - Mus czekoladowy foto
Na koniec całą masę łączymy z pianką z białek.
Krok 7 - Mus czekoladowy foto
Ubijamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.
Krok 8 - Mus czekoladowy foto
Pomarańczę dzielimy na ćwiartki i wkładamy do pucharków.
Krok 9 - Mus czekoladowy foto
Gotowym musem czekoladowym zalewamy pomarańczkę w pucharkach. Gotowe desery wstawiamy do lodówki na około godzinę.

Smacznego!
Kasia Maszewska
Do musu można dodać inne owoce np. kiwi lub banany. Jeśli, ktoś lubi połączenie czekolady z chilli polecam dodanie szczypty przyprawy do musu.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Milka100

19.02.2015 10:21
paluszki lizać:)

as28

19.02.2015 09:02
mniam mniam

zabcia117

19.02.2015 08:15
Pychotka :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat