Mus czekoladowy

Mus czekoladowy

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • gorzka czekolada

    1
  • śmietanka

    1
  • jaja

    3
  • cukier

    4 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Mus czekoladowy foto
Zaczynamy od wcześniejszego schłodzenia śmietany kremówki.
Krok 2 - Mus czekoladowy foto
Czekamy do momentu, kiedy zrobi się całkowicie zimna, następnie ubijamy ją prawie na sztywno mikserem i wstawiamy ponownie do lodówki.
Krok 3 - Mus czekoladowy foto
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. W między czasie, gdy czekolada całkowicie się rozpuszcza, jajka dokładnie myjemy i wycieramy ściereczką. Żółtka oddzielamy od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy sztywną pianę
Do żółtek dodajemy 4 łyżeczki cukru i ucieramy. Całość łączymy bardzo delikatnie z ubitą wcześniej śmietaną. Na sam koniec dodajemy rozpuszczona czekoladę ponownie mieszamy.
Krok 4 - Mus czekoladowy foto
Gotowy krem przekładamy do
pucharków/ kieliszków na około 30 min do lodówki, aby dobrze się schłodził.
Dekorujemy bitą śmietaną, truskawkami, miętą i wiórkami czekoladowymi.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (17)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Cranberry

10.06.2013 18:06
pyszny deserek :)

ssylwiaa

10.06.2013 14:57
wszystko, co z czekoladą musi być pyszne... :D

Monia

10.06.2013 14:30
Coś pysznego... biegnę do sklepu po składniki :D

Andrzej8

10.06.2013 13:32
fajne małe co nieco

Katarzyna34

10.06.2013 13:12
wygląda olśniewająco

2milutka

10.06.2013 11:39
prosty i pewnie smaczny

reniatka

10.06.2013 11:02
wspaniały deserek

jasiek

10.06.2013 10:14
idealny deser

Kekerboom

10.06.2013 10:11
słodycz na lato ;)

Pyszota

10.06.2013 10:11
idealny :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat