Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowo-pomarańczowy

2.0
(9)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 5 sztuk
białko 5 sztuk
gorzka czekolada 200 gram
masło 50 gram
cukier puder 50 gram
ekstrakt pomarańczowy 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowo-pomarańczowy

1. Ubij żółtka z cukrem, aż masa będzie puszysta i jasna (około 5minut).

2. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej.

3. Dodaj masło o temperaturze pokojowej, pokrojone w kostkę oraz ekstrakt pomarańczowy (1/4 łyżeczki).

5. Odstaw na chwilę, aby masa czekoladowa lekko przestygła.

6. W tym czasie ubij białka ze szczyptą soli na sztywną pianę.

7. Powoli dodawaj masę czekoladową do masy z żółtkami. Najlepiej zrób to łyżką albo szpatułką silikonową.

8. Następnie dodawaj partiami ubite białka do masy czekoladowej. Nie śpiesz się, delikatnie dodawaj po łyżce masy białkowej.

9. Odłóż do lodówki, mus wtedy nabierze bąbelków.

10. Podawaj z moimi kruchymi ciasteczkami cytrynowymi.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kulinarna Ja 30.01.2013 10:40
pysznie wygląda!
Renataj 29.01.2013 11:31
Apetyczny przepis.
cukiereczek 29.01.2013 09:09
super
iziona 29.01.2013 08:46
Palcem bym go wylizywała nie ciasteczkami :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak