Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowo - pomarańczowy
Jajka umyć i sparzyć gorącą wodą ( około 80°C ).
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W tym celu połamaną czekoladę włożyć do metalowej lub szklanej miski, którą umieścić na garnku z gotującą się wodą - wodę gotować na małym ogniu. Miska z czekoladą nie powinna dotykać wody. Mieszać od czasu do czasu. Zestawić z garnka gdy czekolada będzie prawie rozpuszczona. Rozmieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Odstawić do wystudzenia.
Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę ( nie ubijać zbyt długo, masa nie powinna być bardzo gęsta ). Dodać skórkę otartą z 1 umytej i sparzonej pomarańczy oraz ekstrakt pomarańczowy, wymieszać. Można również w tym momencie dodać 2 - 3 łyżki likieru pomarańczowego.
Dodać przestudzoną czekoladę, dokładnie wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. 1/3 piany dodać do masy czekoladowej, delikatnie wmieszać. Dodać resztę piany i całość delikatnie wymieszać drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Mus przełożyć do pucharków, schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Smacznego :)