Mus cytrynowy

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cytryny

    3
  • żółtka

    6
  • białka

    3
  • żelatyna

    4 łyżeczki
  • cukier

    15 dag
  • cukier waniliowy

    1 opakowanie
  • laska wanili

  • kremówka

    1/2 szklanki
  • białe wino

    100ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cytryny bardzo dokładnie wyszorować, sparzyć w gorącej wodzie, osuszyć papierowym ręcznikiem, a następnie otrzeć je ze skórki, wycisnąć sok. Żelatynę wymieszać z sokiem z cytryny. Odstawić, aby napęczniała. W misce utrzeć na puch żółtka z połową cukru oraz cukrem waniliowym. Następnie wlać wino, śmietanę, dodać skórkę z cytryny oraz miąższ z laski wanilii. Masę ubijać na parze około 25 minut. Dodać żelatynę i ubijać jeszcze 5 minut, aż żelatyna się rozpuści. Mus przelać do większego naczynia, przestudzić. Białka ubić na sztywno z pozostałym cukrem, delikatnie połączyć z musem, odstawić do lodówki na 10-15 minut, co jakiś czas zamieszać. Lekko tężejący mus rozlać do pucharków. Odstawić na następne 20 minut do lodówki. gotowe!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Agnieszka/picola 11.03.2012 22:51
ciekawe
iga2 02.12.2010 19:45
pycha
Mariolka1 29.11.2010 21:15
pycha1

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat