Mus cappuccino

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • żelatyna

    2 łyżeczki
  • kawa

    125 ml
  • cukier wanilinowy

    1 łyżka
  • żółtko

    2 szt
  • cukier

    3 łyżki
  • śmietana 30%

    125 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

Żelatynę namaczamy w ok.2 łyżkach wody (odstawiamy na około 5 minut).

Do miseczki przekładamy żółtka, wsypujemy cukier i dodajemy 3 łyżki kawy z 125ml.

Ubijamy mikserem, aż masa będzie kremowa i puszysta.

Resztę kawy przelewamy do rondelka.

Dodajemy cukier wanilinowy i zagotowujemy.

Do puszystej masy powoli wlewamy gorącą kawę i ciągle ubijamy.

Dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy, aż się rozpuści.

Masę odstawiamy do przestygnięcia i na chwilę wstawiamy do lodówki ( od czasu do czasy trzeba ją zamieszać ).

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z tężejącym kremem.

Przekładamy do pucharków i wstawiamy do lodówki na ok.2 godziny.

Dekorujemy wg. własnego pomysłu!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
wyattearp 21.01.2014 13:49
deserek super
wwwiolka 21.01.2014 11:59
Na pewno do zrobienia, pyszny będzie.
V_kuchareczka 21.01.2014 11:49
musi być pyszny
ssylwiaa 21.01.2014 11:10
pyszny deser ;)
olla85 21.01.2014 10:09
Fajny deserek, lubię takie smaki :)
Kasia35 21.01.2014 09:27
smaczny deser
Ela_K 21.01.2014 09:11
na pewno pyszny ten deserek
Ola1984 21.01.2014 08:34
Uwielbiam takie desery :)
Magula 21.01.2014 08:05
Mniam to coś dla mnie
gosia561 21.01.2014 00:01
super taki mus

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat