Murzynek ze śliwką

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • cukier

    2 szklanki
  • woda

    0,5 szklanki
  • margaryna

    1 kostka
  • kakao

    2 łyżki
  • jajko

    4 sztuki
  • mąka

    2 szklanki
  • proszek do pieczenia

    2 łyżeczki
  • śliwki

  • cukier puder

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Wodę przelewamy do garnka. Dodajemy do niej cukier, margarynę i kakao. Całość podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Po zagotowaniu trzymamy na ogniu około 3 minuty. Odstawiamy z gazu i studzimy.
Do przestudzonej masy dodajemy jajka, a następnie mąkę wraz z proszkiem do pieczenia.
Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę. Na wierzchu układamy połówki śliwek. Pieczemy około 45 minut w 180˚C.
Jadwiga/Jaga85
Murzynka piekę bardzo często, więc śmiało mogę polecić ten przepis.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
gusia1000 28.07.2014 19:45
Smaczne ciasto.
kloruś 27.07.2014 21:22
wygląda absolutnie przepysznie!
noninka77 27.07.2014 17:43
Z chęcią bym się poczęstowała :)
Renata22 27.07.2014 17:08
pięknie Ci wyszedł!
bhb8 27.07.2014 16:35
z chęcią by się zjadło :)
Zdzisław 27.07.2014 16:32
smaczne ciasto dla mnie podano
ben-ka 27.07.2014 15:52
Najprostsze ciasto jakie znam i robię:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat