MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI

MURZYNEK Z TRUSKAWKAMI

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • masło

    200 g
  • olej

    125 ml
  • cukier

    1,5 szkl
  • woda

    125 ml
  • kakao

    5 łyzek
  • cukier waniliowy

    1 łyzka
  • jajko

    4 szt
  • mąka pszenna

    2 szkl
  • proszek do pieczenia

    20 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

W garnku umieszczamy masło i olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kakao rozmieszane z wodą – podgrzewamy do uzyskania gładkiej masy.

Pół szklanki odlewamy na polewę, resztę delikatnie chłodzimy.

Do wystudzonej masy dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz żółtka, miksujemy, a następnie dodajemy białka ubite na sztywną pianę – dokładnie, ale delikatnie mieszamy szpatułką.

Wlewamy do tortownicy wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 40-45 minut.

Wierzch polewamy pozostałą masą kakaową i dekorujemy truskawkami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
MAR3STA 23.06.2016 18:58
Super ciasto
Pani Domu 23.06.2016 12:59
aż ślinka leci
gusia1000 23.06.2016 11:50
Dobre ciasto.
Malinka 23.06.2016 09:29
Dodatek truskawek-super pomysł!
Renata9 22.06.2016 19:58
Smaczne ciacho

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat